Ga verder naar de inhoud
Buren

Ik heb problemen met mijn mede-eigenaar(s), wat nu?

Er zijn vele vormen van mede-eigendom, wat dus ook tot veel verschillende problemen kan leiden. Maar wat kan u doen?

Mede-eigendom is de verdeling van het eigendomsrecht tussen meerdere personen. Het bekendste voorbeeld is wellicht het appartementsrecht waarbij het appartement zelf tot je private eigendom behoort, maar de gangen, de liften en dergelijke tot de gemene delen. Maar ook als je samen een woning koopt of wanneer er meerdere erfgenamen eigenaar worden van een huis, dan is er sprake van mede-eigendom. Tot slot zijn er ook meer moderne, alternatieve samenlevingsvormen zoals co-housing die onder de juridische noemer van mede-eigendom vallen.

Kan een advocaat me helpen?

Een advocaat kan je voor eender welke situatie van mede-eigendom wegwijs maken in jouw exacte rechten en plichten. Die kan je als dat nodig is uiteraard bijstaan in een gerechtelijke procedure, hopelijk komt het zover niet. Je kan ook raad vragen aan een advocaat bij het vinden van een goede oplossing. Hiermee heb je alvast het voordeel dat je advocaat de nodige juridische kennis en ervaring heeft.

Dat betekent echter niet dat die altijd op elke vraag zal kunnen optreden. Als individuele mede-eigenaar in een appartementsblok kan je juridisch weinig ondernemen tegen andere mede-eigenaars die bijvoorbeeld de gemeenschappelijke kosten niet betalen. Daar is namelijk de syndicus die de mede-eigenaar in gebreke zal moeten stellen. Enkel als het geschil het privéleven rechtstreeks raakt, kan je als mede-eigenaar wel besluiten om persoonlijk op te treden.

Als je problemen hebt met bepaalde beslissingen (of het gebrek daaraan) binnen de vereniging van mede-eigenaars (bv. noodzakelijke renovatiewerken worden geweigerd, jouw aandeel in de gemeenschappelijke kosten is te groot), kan het ook wel nuttig zijn om een advocaat te contacteren. In die gevallen kan gevraag worden aan de vrederechter om op te treden en kom je in de juridische procedures terecht. En daar heeft een advocaat ook ervaring mee.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?