Ga verder naar de inhoud
Partners

Ik wil samenwonen

Als jij en je partner ervoor kiezen samen te wonen, is het belangrijk je goed te informeren over de gevolgen. Er bestaan namelijk grote, juridische verschillen tussen de verschillende samenlevingsvormen.

Wettelijk samenwonen is niet hetzelfde als feitelijk samenwonen. Om wettelijk samen te wonen leg je beiden een verklaring af bij de burgerlijke stand van jullie stad of gemeente. Om gewoon feitelijk samen te wonen, moet je gewoon op hetzelfde adres wonen. Het eerste brengt wettelijke verplichtingen mee, het tweede niet. Zo moeten jullie bijvoorbeeld als wettelijk samenwonende partners alle twee bijdragen in de kosten van het samenwonen en hebben jullie beiden ook een beperkt erfrecht als een van de twee sterft.

In beide gevallen kunnen de rechten en plichten ook uitgebreid of ingeperkt worden met een samenlevingscontract, waarin je zelf voorwaarden kan stellen. Het staat jullie vrij om verdere afspraken te maken in een samenlevingscontract over bijvoorbeeld jullie goederen en de bewijsregels daaromtrent. Dit is niet enkel belangrijk tijdens de periode dat jullie samenwonen, maar kan ook bij een eventuele scheiding belangrijk zijn.

Ter info: samenwonen hoeft trouwens ook niet per se met een (amoureuze) partner maar kan even goed met een vriend of familielid.

Heb ik een advocaat nodig?

Een advocaat geeft je advies over de juridische gevolgen van een feitelijke of wettelijke samenwoning en helpt je als je dit wil een samenlevingscontract op te stellen op maat van je wensen en situatie.

Een advocaat voorkomt dat je iets over het hoofd ziet, want hij of zij weet als geen ander waar de addertjes onder het gras zitten en welke problemen er kunnen ontstaan als bepaalde zaken niet geregeld zijn bij een breuk of overlijden.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant