Ga verder naar de inhoud
Nieuwe woning

Mijn huis heeft verborgen gebreken, wat moet ik doen?

Eindelijk, je eigen thuis! Maar dan duiken er problemen op. Waar alles nog perfect in orde leek bij de aankoop, worden al snel gebreken zichtbaar. Vocht in de muren, een verwarming die niet naar behoren werkt, een verontreinigde bodem … Daar had je niet op gerekend. Meer zelfs: mocht je de gebreken op voorhand hebben gekend, dan zou je de woning voor een lagere prijs of zelfs niet hebben gekocht.

De verkoper is verantwoordelijk voor de verborgen gebreken. Je kan hem daarvoor dus aansprakelijk stellen, maar dan moet je klacht aan enkele verschillende zaken voldoen: het moet gaan om ernstige gebreken die de woning ongeschikt maken, daadwerkelijk verborgen zijn en reeds al aanwezig waren op het moment waarop het eigendom verkocht werd. Het is misschien moeilijk in te schatten of jouw gebrek daaraan voldoet, maar daar kan een advocaat jou mee verder helpen.

In de gevallen waarin je dit kan bewijzen, kan je ervoor kiezen de woning terug te geven in ruil voor de betaalde prijs of de woning te houden maar een gedeelte van de verkoopprijs terug te krijgen. Als de koper op de hoogte was van deze gebreken, kan je ook bijkomende schadevergoeding eisen.

Heb ik een advocaat nodig?

Het is niet altijd vanzelfsprekend om verborgen gebreken te bewijzen. Daarnaast heb je een beperkte tijd om dit te kunnen bewijzen. Een advocaat kan je helpen om je dossier voor te bereiden, de nodige bewijzen te verzamelen en je dossier sterkt te maken.

Een rechtszaak is alleen aangewezen als het echt nodig is. Advocaten zijn er ook om problemen op een alternatieve manier op te lossen, zoals via bemiddeling. Veel advocaten kunnen zelf optreden als bemiddelaar. Hiermee heb je alvast het voordeel dat de bemiddelaar over de nodige juridische kennis en ervaring beschikt.

Klop ook niet enkel bij een advocaat aan als het te laat is. Problemen voorkomen is nog altijd beter dan ze te moeten oplossen. De verkoper kan in een koopovereenkomst laten opnemen dat hij niet aansprakelijk kan worden gesteld voor verborgen gebreken die nadien aan het licht komen. Een advocaat kan daarom dus ook al van goudwaarde zijn bij het opstellen en/of het nalezen van het contract.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?