Ga verder naar de inhoud
Overleg

Wat zijn mijn erfrechten als kind?

Je moeder of vader is overleden. Dit brengt een berg verdriet mee maar helaas ook heel wat papierwerk. Wat zijn jouw rechten nu?

Als kind ben je een wettelijk beschermde erfgenaam. Dat betekent dat je altijd recht heb op een bepaald minimumdeel van de erfenis, namelijk de ‘reserve’. Dat deel bedraagt de helft van de erfenis, en dit ongeacht hoeveel kinderen er zijn en dus hoeveel broers of zussen je hebt. Je ouders kunnen je bijgevolg niet volledig onterven, zelfs niet als je een slechte band met je vader of moeder hebt.

Hebben je ouders via schenkingen of via een testament toch je minimumerfdeel aangetast? Dan kan je je deel opeisen.

Bovenop het minimumerfdeel krijg je ook nog de andere bezittingen van je ouder als die ze niet weggegeven heeft aan iemand anders via een schenking of testament. Je krijgt dan een even groot deel als je broers en zussen, de andere kinderen van je ouders.

Heb ik een advocaat nodig?

Een advocaat bezit de nodige expertise en ervaring om je te informeren over je erfrechten en je in elke concrete situatie te adviseren over bijvoorbeeld het al dan niet ondernemen van stappen tegen de verdeling van een erfenis of de schending van je minimumdeel.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant

Co-ouderschap

Meer lezen

Ik wil scheiden

Meer lezen