Ga verder naar de inhoud
Vluchteling grens

Hoe krijg ik een verblijfsvergunning?

Wil je naar België komt, dan moet je bepaalde identiteit- en verblijfsdocumenten kunnen voorleggen om toegang te krijgen tot het Belgisch grondgebied.

Hoe krijg ik een verblijfsvergunning?

Wil je als buitenlander naar België komen, dan moet je bepaalde identiteit- en verblijfsdocumenten kunnen voorleggen om toegang te krijgen tot het Belgisch grondgebied.

Voor EU-onderdanen is het vaak genoeg om de identiteitskaart of een paspoort voor te leggen. Heb je een andere nationaliteit, dan heb je misschien een visum nodig. Om voor een lange periode of permanent naar België te komen, bestaan er nog andere verblijfsstatuten.

Een visum moet je aanvragen bij de Belgische ambassade of het consulaat in het land waar je woont. Als er in het land waar je woont geen Belgische ambassade of consulaat is, ga je naar de Belgische ambassade die bevoegd is voor jouw land. Meestal is dat in één van de buurlanden.

Wil je voor een zeer lange periode of permanent in België verblijven, dan heb je een ander verblijfsdocument nodig. Hiervoor moet je een aanvraag indienen bij de dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Heb ik een advocaat nodig voor een verblijfsvergunning?

Het aanvragen van een verblijfsvergunning kan in sommige gevallen (vb. wanneer je voor een lange tijd of permanent in België wil verblijven) behoorlijk ingewikkeld zijn. Een advocaat adviseert jou welke verblijfsvergunning in jouw geval noodzakelijk is, wat je hiervoor nodig hebt en helpt jou bij die aanvraag.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant

Co-ouderschap

Meer lezen

Ik wil scheiden

Meer lezen