Ga verder naar de inhoud
Kinderen

Moet ik alimentatie betalen voor mijn kind?

Als ouder ben je verantwoordelijk voor je kind, maar wat betekent dat voor de alimentatie?

Als ouder moet je instaan voor de opvoedings- en onderhoudskosten van je kind. Die heeft helemaal niets te maken met de vraag of je ook getrouwd bent met de andere ouder of niet.

Voeden jullie samen je kinderen op als ouder? Dan sta je samen in voor die kosten. Leven jullie als ouders gescheiden, dan kunnen jullie hier afspraken over maken.

Kom je niet deze plicht niet na? Dan kan de andere ouder in naam van het kind naar de rechter stappen om van jou een alimentatie te vragen. De rechter zal dan beslissen of en hoeveel je moet betalen voor je kinderen.

Heb ik een advocaat nodig?

Een advocaat heeft daarbij de kennis en ervaring om de alimentatie zo vlot als mogelijk te laten verlopen. Het is voor jou vaak al een (emotioneel) moeilijke periode. De advocaat leeft met je mee maar kent de wetten en weet aan welke punten u best bijzondere aandacht besteedt, zodat je belangen optimaal verdedigd zijn.

Je advocaat kan ook in de rechtbank aan de rechter in duidelijke taal je wensen duidelijk maken.

Meer weten over alimentatie of onderhoudsgeld?

Kinderen
Situatie
Relatie en gezin

Alimentatie (of onderhoudsgeld): wat je moet weten

Als ouder ben je verantwoordelijk voor je kind (en partner), maar wat betekent dat als je uit elkaar gaat? En ben je dan verplicht om alimentatie te betalen?

Meer lezen

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant

Co-ouderschap

Meer lezen

Ik wil scheiden

Meer lezen