Ga verder naar de inhoud

Wat is een bemiddelaar?

Alleen bemiddelaars die een speciale, erkende opleiding hebben gevolgd, kunnen een erkenning krijgen door de Federale Bemiddelingscommissie. Vanaf dan staan zij op een lijst van erkende bemiddelaars. Zij worden gezien als mensen die bekwaam zijn om u te helpen als u samen een uitweg wil zoeken uit jouw conflict.

Er is een instantie, de Federale Bemiddelingscommissie, die een lijst van alle erkende bemiddelaars publiceert. Je vindt er bemiddelaars in jouw regio en bij elke bemiddelaar staat vermeld in welk soort conflicten zij bemiddelen. Als je bijvoorbeeld via bemiddeling jouw echtscheiding wil regelen heb je een erkend bemiddelaar in familiale zaken nodig.

Voor meer informatie, neem een kijkje op de website van de Federale Bemiddelingscommissie.

Een advocaat-bemiddelaar biedt je net dat tikkeltje meer...

Veel advocaten zijn ook erkend als bemiddelaar. Als je kiest voor een advocaat die ook bemiddelaar is heb je alvast het voordeel dat jouw bemiddelaar de nodige juridische bagage heeft om jou ook als bemiddelaar op een kwalitatieve manier bij te staan.

Of: vraag een advocaat om u bij te staan tijdens de bemiddelingsgesprekken

Je kan perfect samen rond de tafel gaan zitten met (alleen) de andere partij(en) en een bemiddelaar maar weet dan dat je ook altijd een advocaat mag meenemen naar die bemiddelingsgesprekken. Die advocaat mag dan wel niet mee praten tijdens de bemiddeling maar je kan bij hem altijd terecht voor juridisch advies. Zo weet je op elk moment of je krijgt waar je recht op heeft en sta je sterker in jouw schoenen tijdens die bemiddelingsgesprekken.