Ga verder naar de inhoud

Wat is de magistratuur?

De magistratuur zijn alle leden van de rechterlijke macht . In het Belgische rechtssysteem zijn er twee soorten magistraten: rechters en parketmagistraten .

De taak van de rechter is het oplossen van conflicten. Dat kunnen conflicten tussen burgers zijn of conflicten tussen de staat en de burger. In een burgerlijk geschil brengen beide partijen hun vooruitgang naar voren. In een strafzaak brengen het Openbaar Ministerie en de partijen (beklaagde, slachtoffer) alle elementen aan die de rechter mogelijk maken om een ​​oordeel te bevestigen.

Daarnaast zijn er parketmagistraten . Zij vormen samen het Openbaar Ministerie en vervolgen in naam van de staat overtreders van de wet voor de politierechtbank of de correctionele rechtbank. In de volksmond wordt de parketmagistraat 'de openbare aanklager ' genoemd. De parketmagistraten vormen 'de staande magistratuur' omdat ze tijdens het proces rechtstaand spreken. De rechters die het vonnis bevestigen, worden 'de zittende magistratuur' genoemd omdat ze tijdens het proces zitten.