Algemene vergadering van mede-eigenaars
De algemene vergadering van mede-eigenaars heeft verschillende bevoegdheden. Ze komt minstens eenmaal per jaar samen en beslist over zaken zoals de op te vragen provisies, de afrekening van het verlopen jaar, eventuele werken aan de gemene delen, de aanstelling van de syndicus etc.
De mede-eigenaars kunnen de syndicus ook verzoeken om een bijzondere algemene vergadering te houden. De syndicus is pas verplicht hierop in te gaan wanneer deze mede-eigenaars samen minstens één vijfde van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten.
Een algemene vergadering kan pas geldig beraadslagen als bij het begin van de vergadering minstens de helft van de mede-eigenaars
Info
aanwezig of vertegenwoordigd is én die mede-eigenaars samen meer dan de helft in de gemeenschappelijke delen bezitten. Ook als bij het begin van de vergadering meer dan drie vierde van de aandelen in de gemeenschappelijke delen vertegenwoordigd is, kan de vergadering geldig doorgaan. Is dat niet het geval, dan moet minstens 15 dagen gewacht worden vooraleer een tweede algemene vergadering bijeengeroepen wordt. Die kan sowieso geldig beraadslagen, onafhankelijk van het aantal aanwezigen.
Stel dat er meerdere eigenaars zijn van een appartement of een appartement behoort tot een onverdeelde nalatenschap, dan beslissen de eigenaars/erfgenamen onderling wie mag stemmen op de algemene vergadering. De naam van die persoon moeten ze schriftelijk aan de syndicus meedelen. Raken ze het niet eens, dan wordt het stemrecht geschorst.