Als advocaat-stagiair moet u tijdens uw eerste jaar de beroepsopleiding volgen. Die biedt een praktische aanvulling op uw universitaire opleiding, met verplichte vakken als deontologie, burgerlijk procesrecht, strafprocesrecht en communicatievaardigheden. Daarnaast zijn er ook nog keuzevakken zoals jeugdrecht, vreemdelingenrecht of familierecht. De beroepsopleiding bestaat uit 72 studiepunten. Op het einde legt u als stagiair per vak een examen af. Slaagt u voor al die examens, dan krijgt u een bekwaamheidsattest van de Orde van Vlaamse Balies.
Als advocaat-stagiair bent u ook verplicht deel te nemen aan de juridische bijstand voor minvermogenden of zogenaamde gelijkgestelde categorieën (tweedelijnsbijstand, ook wel pro Deo genoemd). Inschrijven voor de beroepsopleiding doet u via het Privaat Luik met de applicatie Beroepsopleiding. Ook na de stage moet elke advocaat zich permanent bijscholen in juridische en praktijkondersteunende materies. Hij moet jaarlijks 20 punten verzamelen en kan daarvoor o.a. opleidingen volgen die erkend zijn door de Orde van Vlaamse Balies.
Wouter VDB Op een zeker moment heb je genoeg theorie gezien en moet je de praktijk in. Dan speelt je stagemeester een belangrijke rol. Dankzij hem word je onvermijdelijk met zaken geconfronteerd die je in een academische omgeving onmogelijk kan leren.
Op een zeker moment heb je genoeg theorie gezien en moet je de praktijk in. Dan speelt je stagemeester een belangrijke rol. Dankzij hem word je onvermijdelijk met zaken geconfronteerd die je in een academische omgeving onmogelijk kan leren.
Julien W Alle praktische oefeningen aan de universiteit ten spijt, is de sprong naar de realiteit nog steeds immens. Ook hier geldt ‘al doende leert men’. Gelukkig heerst er aan de balie een aangename sfeer en word je goed opgevangen.
Alle praktische oefeningen aan de universiteit ten spijt, is de sprong naar de realiteit nog steeds immens. Ook hier geldt ‘al doende leert men’. Gelukkig heerst er aan de balie een aangename sfeer en word je goed opgevangen.