Ga verder naar de inhoud

Kan je tijdens een proces anoniem tegen iemand getuigen?Rechtbank
Rechtbank - iStock

Nee, je kan niet zomaar anoniem getuigen tijdens een proces.

Je hebt recht op een eerlijk proces, dat betekent dat alles eerlijk moet verlopen. Soms kan het nodig zijn om een getuige anoniem te houden, bijvoorbeeld als die persoon bang is voor wraak. Maar dat mag alleen als er een goede reden voor is. En zelfs als een getuige anoniem blijft, moeten de advocaten en de rechter nog steeds kunnen controleren of wat die persoon zegt waar is.

In België kan er in bepaalde gevallen speciale wetgeving voor anonieme getuigen gelden, vooral in gevallen van zware criminaliteit. Maar zelfs als je anoniem blijft, kan het zijn dat je nog steeds naar de rechtbank moet komen om je verhaal te vertellen, behalve als je dat niet wilt. De rechter kan dan zorgen dat je niet herkend wordt en dat je veilig bent.

Oké, dus mensenrechten zijn rechten die iedereen heeft, zoals het recht om veilig te zijn en het recht om te zeggen wat je denkt. Ze zijn belangrijk voor alle mensen, niet alleen voor sommige. Weet je, democratie is een manier van besturen waarin mensen zoals jij en ik kunnen zeggen wat we willen en onze rechten kunnen gebruiken. In de Europese Unie is er het Europees Parlement, en dat moet ervoor zorgen dat iedereen die rechten krijgt.

En weet je wat? Nu mogen jongeren vanaf 16 jaar stemmen voor het Europees Parlement. Dat is cool, want jongeren hebben ook dingen waar ze om geven, en ze moeten kunnen kiezen wie voor die dingen opkomt in de politiek. Politiek gaat over alles wat er in ons leven gebeurt, groot en klein.

Dus, het is belangrijk voor jongeren om betrokken te zijn bij wat er gebeurt in de wereld, bij de politiek en bij die mensenrechten. Als jongeren meedoen met beslissingen maken, dan zien ze hoe dat invloed heeft op hun leven en hun vrijheid. En stemmen is de beste manier om mee te doen. Elke stem telt!

Dit initiatief is een samenwerking met Dag van de Rechtsstaat.

Zit je nog met andere vragen?

Zal je harder gestraft worden als je meerdere keren hetzelfde criminele feit pleegt?

Dus, als je hetzelfde criminele feit meerdere keren pleegt, wordt dat "herhaling" of “recidive” genoemd in de wet. Maar betekent dat ook dat je harder gestraft wordt? Lees hier meer!

Meer lezen

Mag de politie je zomaar fouilleren?

Nee, normaal niet. Iedereen heeft recht op privacy en op lichamelijke integriteit. Lees hier meer!

Meer lezen

Mag een minister de uitspraak van een rechter ongedaan maken of wijzigen?

Nee, een minister kan niet zomaar een uitspraak van een rechter veranderen. Alleen een andere rechter kan dat doen, als die denkt dat het nodig is. Lees hier meer!

Meer lezen