Ga verder naar de inhoud

Zal je harder gestraft worden als je meerdere keren hetzelfde criminele feit pleegt?

Arrestatie
Arrestatie - iStock

Dus, als je hetzelfde criminele feit meerdere keren pleegt, wordt dat "herhaling" of “recidive” genoemd in de wet. Maar betekent dat ook dat je harder gestraft wordt?

Wel, eerst moet je al eens eerder zijn gestraft voor iets. En dan moet je binnen een bepaalde tijd weer iets fout doen. Het maakt niet uit of je straf de eerste keer echt is uitgevoerd, als je maar bent veroordeeld.

Het tweede is dat het nieuwe strafbare feit dat je pleegt, een ander soort slecht ding moet zijn dan waarvoor je eerder bent gestraft. Tenzij de wet zegt dat het hetzelfde moet zijn.

Ten slotte moet dit allemaal volgens de wet gebeuren. Niet alle herhalingen zijn strafbaar, alleen degene die in de wet staan.

Dus, of je harder gestraft wordt, hangt af van de situatie. Maar de rechter kan altijd kijken naar je eerdere fouten als hij beslist wat er moet gebeuren.

Onthoud, mensen onder de 18 kunnen niet altijd op dezelfde manier gestraft worden als volwassenen, behalve wanneer het om verkeersovertredingen gaat.

Oké, dus mensenrechten zijn rechten die iedereen heeft, zoals het recht om veilig te zijn en het recht om te zeggen wat je denkt. Ze zijn belangrijk voor alle mensen, niet alleen voor sommige. Weet je, democratie is een manier van besturen waarin mensen zoals jij en ik kunnen zeggen wat we willen en onze rechten kunnen gebruiken. In de Europese Unie is er het Europees Parlement, en dat moet ervoor zorgen dat iedereen die rechten krijgt.

En weet je wat? Nu mogen jongeren vanaf 16 jaar stemmen voor het Europees Parlement. Dat is cool, want jongeren hebben ook dingen waar ze om geven, en ze moeten kunnen kiezen wie voor die dingen opkomt in de politiek. Politiek gaat over alles wat er in ons leven gebeurt, groot en klein.

Dus, het is belangrijk voor jongeren om betrokken te zijn bij wat er gebeurt in de wereld, bij de politiek en bij die mensenrechten. Als jongeren meedoen met beslissingen maken, dan zien ze hoe dat invloed heeft op hun leven en hun vrijheid. En stemmen is de beste manier om mee te doen. Elke stem telt!

Dit initiatief is een samenwerking met Dag van de Rechtsstaat.

Zit je nog met andere vragen?

Mag de politie zonder je toestemming je kot binnenkomen?

Nee, normaal niet. Je huis is jouw plekje en niemand mag zomaar binnenkomen zonder jouw toestemming. Lees hier meer!

Meer lezen

Kan je tijdens een proces anoniem tegen iemand getuigen?

Nee, je kan niet zomaar anoniem getuigen tijdens een proces. Soms kan het wel. Lees hier meer!

Meer lezen

Mag een minister de uitspraak van een rechter ongedaan maken of wijzigen?

Nee, een minister kan niet zomaar een uitspraak van een rechter veranderen. Alleen een andere rechter kan dat doen, als die denkt dat het nodig is. Lees hier meer!

Meer lezen