Ga verder naar de inhoud
26/05/23

Bert Vanmechelen is een advocaat die (vaak letterlijk) vecht voor het goede doel

Advocaat Bert Vanmechelen richtte in 2014 Fighters Against Cancer op, die naam moet je letterlijk nemen: het begon met een team van vechtsporters die zich inzetten voor kinderen met kanker. We interviewen hem daarover.

U was vroeger zelf profbokser en semiprofessioneel thaibokser, begrijpelijk dat u de vechtsport promoot maar vanwaar uw inzet voor kinderkanker?

Mr. Vanmechelen: Ik heb het altijd moeilijk gehad met onrecht in de meest brede zin van het woord. Een kind dat kanker krijgt of ongeneeslijk ziek wordt is voor mij het meest onrechtvaardige wat er op deze wereld bestaat. Een kind krijgt geen kanker door een of andere ongezonde levensstijl, een kind heeft gewoon brute pech als het kanker krijgt.

Kan u vzw Fighters Against Cancer even voorstellen? Wat doet de vzw precies?

Mr. Vanmechelen: In 2014 heb ik Fighters Against Cancer opgericht, het begon met fondsenwerving via een team van vechtsporters dat meedeed aan Levensloop van Kom Op Tegen Kanker (nvdr 24 uur lopen voor het goede doel). De opbrengst van ons team leverde het eerste jaar al meteen 30.000 euro op voor KOTK. Maar na verloop van tijd kon ik me niet meer vinden in de visie van Levensloop, ik wou mijn eigen weg zoeken en dus werd Fighters Against Cancer in 2016 een vzw.

De vzw had 2 doelen voor ogen: enerzijds de vechtsport in een goede daglicht plaatsen en anderzijds fondsen vergaren ten voordele van kinderen met kanker. Tijdens het tweede weekend van mei hielden we nog eens een bokszakmarathon waarbij we 24 uur aan een stuk op een bokszak rammen voor het goede doel.

Het begon met boksen...

Mr. Vanmechelen: Wat ooit begon met vechtsporters die zich inzetten voor het goede doel is ondertussen geëvolueerd naar sporters in het algemeen. Zo zijn we sinds kort een nieuw concept aan het uitwerken rond Racing Against Cancer waarin we gaan samenwerken met een autoteam, een racingteam dat de wrap van 3 wagens heeft laten bedekken met het logo van Fighters Against Cancer.

We hebben ook een aantal vliegtuigjes en helikopters die Racing Against Cancer ondersteunen en die binnenkort een dag organiseren voor patiëntjes met kinderkanker of een andere levensbedreigende ziekte. Op die dag worden dan vluchten met die vliegtuigjes en helikopters verloot.

Kanker is niet langer het enige goede doel van de vzw

Mr. Vanmechelen: Gaandeweg heeft onze werking zich uitgebreid, zo hebben we recent nog meer dan 159.000 euro ingezameld voor een huisdierenpaviljoen dat over enkele weken al opent bij het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden. Dat is een paviljoen waar langdurig zieken hun huisdier op bezoek kunnen laten komen en dat op een veilige en hygiënische manier.

Dit jaar zamelen we fondsen in om een belevingstuin voor kinderen met een meervoudige beperking en zwaar zieke kinderen te laten aanleggen bij het respijthuis Villa Rozerood in De Panne. Een soort snoezelruimte buiten in de tuin met onder meer een blotevoetenpad, een watergordijn en een geurtuin, om zintuigelijke prikkels te bieden aan kinderen met een beperking.

Verder werken we ook samen met Vincentius, een armoedebestrijdingsorganisatie. Vorig najaar hebben we bijna 25.000 euro aan Vincentius Sint-Truiden gedoneerd, geen geld maar duidelijk afgebakende giften in de vorm van dekens, beddengoed en kleding.

Sponsors zorgen voor fondsen

Mr. Vanmechelen: Voor al onze projecten zijn we altijd op zoek naar sponsors. Voor het huisdierenpaviljoen bijvoorbeeld kregen we plots een heleboel sponsors uit onverwachte hoek: dierenliefhebbers maar ook motorclubs die benefiets organiseerden om fondsen in te zamelen. We zijn al die gulle mensen heel erg erkentelijk, ik vind het belangrijk om iedereen altijd correct te bedanken, dat doen we dan bijvoorbeeld door onze sponsors een fles te bezorgen met een cocktail die samengesteld werd door Jurgen Lijcops, vroeger ooit nog Eerste Sommelier van België.

Een zoektocht naar telkens nieuwe gadgets helpt ons ook vaak aan fondsen. Zo bracht een groep enthousiaste brouwers onlangs nog het FAC.Triple.X-bier op de markt waarvan bij verkoop een derde van de winst naar de vzw Fighters Against Cancer gaat. Het bier heeft overigens een tweetal weken geleden een gouden medaille ontvangen op een Europese biercompetitie.

Vele handen maken licht werk

Mr. Vanmechelen: Ik steek veel tijd en energie in de vzw, gemiddeld zo'n 3 uur per dag. Denk maar aan e-mails, administratie en de zoektocht naar sponsors. Gelukkig krijg ik veel hulp van mijn vrouw en andere bestuursleden, zij doen dan weer het financiële deel en de communicatie. En laten we vooral de fantastische inzet van onze vele vrijwilligers niet vergeten, die ons helpen tijdens evenementen en bij de verkoop van onze gadgets. Iedereen doet dat ook volledig vrijwillig, want de vzw betaalt helemaal niemand een salaris. Zo kunnen we alles investeren in de projecten die we steunen.

Ik begon fondsen in te zamelen voor kinderen met kanker omdat ik het altijd al moeilijk gehad heb met onrecht in de meest brede zin van het woord. Een kind dat kanker krijgt of ongeneeslijk ziek wordt is voor mij het meest onrechtvaardige wat er op deze wereld bestaat.
Bert Vanmechelen

Mr. Vanmechelen: Ik zei het al, ik heb het moeilijk met onrecht, ik zal het ook altijd eerder opnemen voor de underdog, dat is misschien ook de reden waarom ik eigenlijk bijna alleen strafrecht doe. Ook de vechtsport neemt zo een beetje die underdog positie in, de vechtsport heeft in de sportwereld nog altijd vaak een slechte naam en volledig onterecht volgens mijn bescheiden mening. Ik voel me dus meer comfortabel als ik de rol van de underdog opneem en als ik de zogenaamde underdogs kan verdedigen.

Heeft u nog een droom die u wil verwezenlijken met Fighters Against Cancer?

Mr. Vanmechelen: Tot nu toe hebben we met al onze projecten samen over de jaren heen ongeveer 400.000 euro binnengehaald, ik zou graag aan een miljoen euro willen komen en ik zou het ook fijn vinden als de organisatie zou blijven bestaan ook als ik er niet meer ben om zo toch een klein kiezeltje te kunnen verleggen in de rivier.