Dagvaarding Belgische Staat
Om asielzoekers beter en sneller te kunnen helpen eisen advocaten zo snel mogelijk de rechtstreekse contactgegevens van de ambtenaren bij de Dienst Vreemdelingenzaken en daarom sleept Advocaat.be de Belgische Staat (opnieuw) voor de rechter!
Advocaat.be, ook bekend als de Orde van Vlaamse Balies, heeft zonet de Belgische Staat gedagvaard omdat de Dienst Vreemdelingenzaken nu al meer dan 3 jaar talmt om advocaten een gedetailleerde lijst met contactgegevens van diensten en ambtenaren te bezorgen. Dat is een flagrante schending van de Wet op de openbaarheid van bestuur.
“Wij dagvaarden de Belgische Staat”, zegt Sofie Demeyer, woordvoerder van Advocaat.be, “want het is onze taak om ervoor te zorgen dat advocaten over alle nodige instrumenten beschikken om hun cliënten in dossiers van vreemdelingenrecht zo goed mogelijk bij te staan.”
Op 22 augustus 2011, bijna 11 jaar geleden dus, dwong een rechter de Belgische Staat al, op basis van de Wet op de openbaarheid van bestuur, om aan advocaten een volledig organigram van de Dienst Vreemdelingenzaken mee te delen. Het ging daarbij om een lijst met de telefoon- en faxnummers van de verschillende diensten maar ook met alle namen, functies en de rechtstreekse telefoonnummers van de ambtenaren bij deze diensten.
Bijna 8 jaar lang ging het goed. Advocaat.be vroeg en kreeg die lijst op regelmatige basis en wij stelden die dan altijd meteen ter beschikking van de advocaten. De laatste keer was dat op 25 maart 2019. Sindsdien ontving Advocaat.be alleen nog een lijst met algemene contactgegevens van de verschillende diensten.
Waarom is dat rechtstreekse contact met een ambtenaar van DVZ zo belangrijk voor een advocaat die in dossiers van vreemdelingenrecht werkt?
Om bijvoorbeeld de ambtenaar te verwittigen dat er op de valreep nog een bijzonder belangrijk bewijsstuk aan het dossier moet worden toegevoegd zodat de ambtenaar een vollediger beeld krijgt van de acute gevaarsituatie waarin zijn cliënt, de asielaanvrager, verkeert.
In procedures van vreemdelingenrecht moet een advocaat soms al eens op zeer korte termijn bewijsstukken leveren die een visumaanvraag rechtvaardigen. Het moet dan bijzonder snel gaan. Komt er dan op het laatste nippertje een bewijsstuk binnen dat zwart-op-wit duidelijk maakt waarom DVZ het best ingaat op de visumaanvraag van een cliënt dan kan de advocaat dat via de telefoon nog snel laten weten aan de ambtenaar in kwestie zodat hij het volledige plaatje kent en met een betere kennis van zaken kan oordelen over de visumaanvraag van zijn cliënt.
“Een rechtstreeks contact van een advocaat met een ambtenaar van DVZ garandeert de cliënt een snelle en juiste beslissing in zijn asieldossier”, zegt Sofie Demeyer.
Zonder die bijkomende informatie wijst de ambtenaar de visumaanvraag misschien af en stelt hij daarna vast dat er toch een visum had kunnen worden toegekend en er dus geen tweede aanvraag nodig was.
Bellen, mailen, beleefd en minder beleefd vragen, niets hielp!
Al meer dan 3 jaar heeft Advocaat.be verschillende keren aan DVZ gevraagd om aub nog eens een gedetailleerde lijst van contactgegevens te krijgen, tevergeefs.
“We konden dus niet anders dan de Dienst Vreemdelingenzaken officieel in gebreke te stellen. Dat gebeurde op 7 juni van dit jaar. DVZ kreeg 14 dagen de tijd om ons eindelijk nog eens een gedetailleerde lijst van contactgegevens te bezorgen. Maar we kregen die lijst nog altijd niet en dus zien wij geen andere oplossing dan opnieuw naar de rechter te stappen om te krijgen waar we volgens het vonnis van 22 augustus 2011 recht op hebben,” zegt Sofie Demeyer, woordvoerder van Advocaat.be.
Laatste persberichten
Mag de advocaat zijn cliënt nog naar behoren verdedigen?
We vinden het zorgwekkend dat het Hof van Cassatie de weg inslaat van een zeer drastische beperking op de pleittijd van de advocaat. Concreet oordeelde het Hof dat de Kamer van Inbeschuldigingstelling de advocaat van de gedetineerde al na 10 minuten mocht sommeren om zijn pleidooi af te ronden.
Burgemeesters gaan op zoek naar potentiële misdadigers
Er is een nieuwe wet in de maak waarmee gemeentebesturen een handelszaak kunnen sluiten of een uitbatingsvergunning weigeren als er aanwijzingen zijn dat de zaak gebruikt wordt om bijvoorbeeld drugsgeld wit te wassen. Op 15 maart 2023 buigen de federale parlementsleden zich over de tekst van het wetsontwerp. In verschillende kranten hebben burgemeesters al hun ongenoegen geuit over de nieuwe wetgeving. Ook wij hebben bedenkingen bij de wettekst.
Deze advocaten winnen onze fotowedstrijd
Het talent is bekroond! Uit een 90-tal inzendingen koos een vakjury 13 mooie foto’s waar zowel zij als onze advocaten een favoriet kozen in een fotowedstrijd voor advocaten.