Ga verder naar de inhoud
13/01/13

Genomineerden Persprijs Advocaat.be bekend

De jury voor de Persprijs van Advocaat.be heeft beslist wie de drie genomineerden voor de Persprijs zijn.

Het gaat om:

 • “De Coke Lijnen”, een reeks van 4 afleveringen over de cocaïnehandel in de krant De Tijd* van 5 tot en met 12 december 2020
 • “De zaak Carlo”, een reportage over een verhoor van een kwetsbare verdachte, uitgezonden in Pano, VRT* op 9 februari 2022
 • “De kaping van de Pompeï”, een driedelige reeks over de kaping van het Belgische schip de Pompei in het voorjaar van 2009 voor de kust van Somalië, uitgezonden op Canvas, VRT* vanaf 30 augustus 2022

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van onze organisatie, op maandagavond 30 januari 2023, maken we de winnaar bekend.

Met de Persprijs bekroont Advocaat.be een Belgisch-Nederlandstalige journalistieke publicatie of mediaproductie over recht en justitie in het algemeen of over rechtbankverslaggeving die verscheen tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2022.

*Credits:

 • De Coke Lijnen: journalisten Lars Bové en Piet Depuydt
 • De zaak Carlo: journalist Dirk Leestmans en regisseur Jeremy De Ryckere
 • De kaping van de Pompeï: productiehuis Diplodokus, regisseurs Lennart Stuyck en Maarten Stuyck, producenten Barbara Dyck en Maarten Bernaerts
Persprijs
Persprijs - Kantoor Kolos

Over de Persprijs

Advocaten en journalisten hebben bepaalde idealen en streefdoelen gemeen, zoals onafhankelijkheid, de bereidheid om misbruik en schending van rechten aan te klagen, het recht op informatie en bescherming van de fundamentele vrijheden. Het recht op informatie, het vermoeden van onschuld en het respect voor een persoon moeten te allen tijde verzoend worden met de mensenrechten. Om die reden en om kwaliteitsvolle journalistiek over recht, justitie en rechtbankverslaggeving aan te moedigen reikt Advocaat.be om de drie jaar een persprijs uit.

De Persprijs van Advocaat.be heette vroeger de Persprijs van de Orde van Vlaamse Balies.

Wie bepaalde de genomineerden?

Deze vijfkoppige jury bestudeerden alle ingezonden mediaproducten zorgvuldig en beslisten uiteindelijk wie de winnaar zal worden:

(van links naar rechts)

 • Mr. Claire Buggenhoudt, verbonden aan balie provincie Antwerpen
 • Linda De Win, voormalig VRT-journalist
 • Sofie Demeyer, woordvoerder Advocaat.be (voorzitter van de jury)
 • Prof.dr. Catherine Van de Heyning (UA), substituut-procureur des konings in Antwerpen
 • Pol Deltour, nationaal secretaris beroepsvereniging van journalisten VVJ-AVBB

Laatste persberichten

29/01/24

Florian Pollefeyt wint prestigieuze scriptieprijs

Florian Pollefeyt, afgestudeerd aan de KU Leuven met eersteklas onderscheiding voor zowel zijn bachelor- als masterdiploma, heeft de scriptieprijs 2023 van Advocaat.be in de wacht gesleept. Zijn uitzonderlijke prestaties en toewijding aan juridisch onderzoek zijn beloond met een bedrag van 2.500 euro.

Meer lezen
29/01/24

Antwerpse advocaat wint de juryprijs in de fotowedstrijd van Advocaat.be

In een indrukwekkende overwinning heeft advocaat An Scheers, verbonden aan de balie Antwerpen, de felbegeerde juryprijs gewonnen in de fotowedstrijd van Advocaat.be. De fotoreeks getiteld "Door de lens van een jeugdadvocaat" overtuigde de jury met haar unieke perspectief en diepgaande verhaal, waarmee mr. Scheers de prijs in de wacht sleepte.

Meer lezen
Hand reikend op de brug der verbinding
29/01/24

Gentse advocaat triomfeert in fotowedstrijd van Advocaat.be

Met haar indrukwekkende foto, waarop een advocaat in toga te zien is op de iconische brug in Rotterdam, heeft Maud Decavel op overtuigende wijze het thema "Advocaat in de stad" belichaamd. Met die foto wint ze dan ook de publieksprijs in de fotowedstrijd van Advocaat.be.

Meer lezen