Ga verder naar de inhoud
13/01/13

Genomineerden Persprijs Advocaat.be bekend

De jury voor de Persprijs van Advocaat.be heeft beslist wie de drie genomineerden voor de Persprijs zijn.

Het gaat om:

 • “De Coke Lijnen”, een reeks van 4 afleveringen over de cocaïnehandel in de krant De Tijd* van 5 tot en met 12 december 2020
 • “De zaak Carlo”, een reportage over een verhoor van een kwetsbare verdachte, uitgezonden in Pano, VRT* op 9 februari 2022
 • “De kaping van de Pompeï”, een driedelige reeks over de kaping van het Belgische schip de Pompei in het voorjaar van 2009 voor de kust van Somalië, uitgezonden op Canvas, VRT* vanaf 30 augustus 2022

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van onze organisatie, op maandagavond 30 januari 2023, maken we de winnaar bekend.

Met de Persprijs bekroont Advocaat.be een Belgisch-Nederlandstalige journalistieke publicatie of mediaproductie over recht en justitie in het algemeen of over rechtbankverslaggeving die verscheen tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2022.

*Credits:

 • De Coke Lijnen: journalisten Lars Bové en Piet Depuydt
 • De zaak Carlo: journalist Dirk Leestmans en regisseur Jeremy De Ryckere
 • De kaping van de Pompeï: productiehuis Diplodokus, regisseurs Lennart Stuyck en Maarten Stuyck, producenten Barbara Dyck en Maarten Bernaerts
Persprijs
Persprijs - Kantoor Kolos

Over de Persprijs

Advocaten en journalisten hebben bepaalde idealen en streefdoelen gemeen, zoals onafhankelijkheid, de bereidheid om misbruik en schending van rechten aan te klagen, het recht op informatie en bescherming van de fundamentele vrijheden. Het recht op informatie, het vermoeden van onschuld en het respect voor een persoon moeten te allen tijde verzoend worden met de mensenrechten. Om die reden en om kwaliteitsvolle journalistiek over recht, justitie en rechtbankverslaggeving aan te moedigen reikt Advocaat.be om de drie jaar een persprijs uit.

De Persprijs van Advocaat.be heette vroeger de Persprijs van de Orde van Vlaamse Balies.

Wie bepaalde de genomineerden?

Deze vijfkoppige jury bestudeerden alle ingezonden mediaproducten zorgvuldig en beslisten uiteindelijk wie de winnaar zal worden:

(van links naar rechts)

 • Mr. Claire Buggenhoudt, verbonden aan balie provincie Antwerpen
 • Linda De Win, voormalig VRT-journalist
 • Sofie Demeyer, woordvoerder Advocaat.be (voorzitter van de jury)
 • Prof.dr. Catherine Van de Heyning (UA), substituut-procureur des konings in Antwerpen
 • Pol Deltour, nationaal secretaris beroepsvereniging van journalisten VVJ-AVBB

Laatste persberichten

Overleg
4/08/23

Advocaat.be reageert bezorgd over voorgestelde wetsontwerp rond bewindvoering

Advocaat.be uit haar bezorgdheid over het voorgestelde wetsontwerp rond bewindvoering, zoals voorgesteld door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Dit wetsontwerp wil een kleine groep van nalatige, buitensporige en frauduleuze bewindvoerders aanpakken. En hoewel advocaat.be de intentie achter het wetsontwerp begrijpt om misbruiken en wantoestanden aan te pakken, zijn er enkele bezwaren.

Meer lezen
7/07/23

Overzicht van de tuchtprocedures tegen advocaten in Vlaanderen

Het College van Toezicht van de Vlaamse advocatuur heeft zijn derde verslag gepubliceerd. Dat geeft een overzicht van de tuchtprocedures tegen advocaten in Vlaanderen (inclusief Brussel-Nederlands) in het gerechtelijk jaar dat loopt van 1 september 2021 tot 31 augustus 2022.

Meer lezen
Stop
3/07/23

Advocaat.be steunt de boodschap van de familie Van Espen

Advocaat.be looft het genuanceerde en positieve karakter van de brief van de familie Van Espen eind april aan de Kamercommissie Justitie. Advocaat.be zal op 4 juli in de hoorzitting van de Kamercommissie uiteenzetten dat we de boodschap van de familie Van Espen onder meer ondersteunen via onze inspanningen bij de oprichting en uitrol van de zorgcentra na seksueel geweld.

Meer lezen