Ga verder naar de inhoud
13/01/13

Genomineerden Persprijs Advocaat.be bekend

De jury voor de Persprijs van Advocaat.be heeft beslist wie de drie genomineerden voor de Persprijs zijn.

Het gaat om:

 • “De Coke Lijnen”, een reeks van 4 afleveringen over de cocaïnehandel in de krant De Tijd* van 5 tot en met 12 december 2020
 • “De zaak Carlo”, een reportage over een verhoor van een kwetsbare verdachte, uitgezonden in Pano, VRT* op 9 februari 2022
 • “De kaping van de Pompeï”, een driedelige reeks over de kaping van het Belgische schip de Pompei in het voorjaar van 2009 voor de kust van Somalië, uitgezonden op Canvas, VRT* vanaf 30 augustus 2022

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van onze organisatie, op maandagavond 30 januari 2023, maken we de winnaar bekend.

Met de Persprijs bekroont Advocaat.be een Belgisch-Nederlandstalige journalistieke publicatie of mediaproductie over recht en justitie in het algemeen of over rechtbankverslaggeving die verscheen tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2022.

*Credits:

 • De Coke Lijnen: journalisten Lars Bové en Piet Depuydt
 • De zaak Carlo: journalist Dirk Leestmans en regisseur Jeremy De Ryckere
 • De kaping van de Pompeï: productiehuis Diplodokus, regisseurs Lennart Stuyck en Maarten Stuyck, producenten Barbara Dyck en Maarten Bernaerts
Persprijs
Persprijs - Kantoor Kolos

Over de Persprijs

Advocaten en journalisten hebben bepaalde idealen en streefdoelen gemeen, zoals onafhankelijkheid, de bereidheid om misbruik en schending van rechten aan te klagen, het recht op informatie en bescherming van de fundamentele vrijheden. Het recht op informatie, het vermoeden van onschuld en het respect voor een persoon moeten te allen tijde verzoend worden met de mensenrechten. Om die reden en om kwaliteitsvolle journalistiek over recht, justitie en rechtbankverslaggeving aan te moedigen reikt Advocaat.be om de drie jaar een persprijs uit.

De Persprijs van Advocaat.be heette vroeger de Persprijs van de Orde van Vlaamse Balies.

Wie bepaalde de genomineerden?

Deze vijfkoppige jury bestudeerden alle ingezonden mediaproducten zorgvuldig en beslisten uiteindelijk wie de winnaar zal worden:

(van links naar rechts)

 • Mr. Claire Buggenhoudt, verbonden aan balie provincie Antwerpen
 • Linda De Win, voormalig VRT-journalist
 • Sofie Demeyer, woordvoerder Advocaat.be (voorzitter van de jury)
 • Prof.dr. Catherine Van de Heyning (UA), substituut-procureur des konings in Antwerpen
 • Pol Deltour, nationaal secretaris beroepsvereniging van journalisten VVJ-AVBB

Laatste persberichten

Fotowedstrijd mr. Anke Reussens
30/01/23

Deze advocaten winnen onze fotowedstrijd

Het talent is bekroond! Uit een 90-tal inzendingen koos een vakjury 13 mooie foto’s waar zowel zij als onze advocaten een favoriet kozen in een fotowedstrijd voor advocaten.

Meer lezen
30/01/23

‘De kaping van de Pompeï’ kaapt de Persprijs

De jury van de Persprijs van Advocaat.be heeft ‘De kaping van de Pompeï’ uitgekozen als winnaar. De tweede en derde plaats gaan naar De Coke Lijnen, een reeks van Lars Bové en Piet Depuydt in de krant De Tijd, en De zaak Carlo, een Panoreportage (VRT) van journalist Dirk Leestmans, regisseur Jeremy De Ryckere en cameraman Stijn De Moor.

Meer lezen
Uitreiking scriptieprijs 2022
30/01/23

Chiara Kerckhof wint prestigieuze scriptieprijs

Chiara Kerckhof haalde aan de faculteit recht en criminologie van de UGent 18 op 20 voor haar masterproef “Waarheidsvinding in het burgerlijk proces. De waarheids-en volledigheidsplicht in hoofde van de procespartijen”.

Meer lezen