Ga verder naar de inhoud
26/06/26

Just Consult - de strafpleiters gaan eindelijk de 21ste eeuw in

We zijn heel erg blij dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne met Just Consult de start van het digitaal strafdossier gelanceerd heeft. Advocaat.be, ook bekend als de Orde van Vlaamse Balies, heeft er als beroepsgroep bij alle ministers van Justitie jarenlang voor geijverd dat advocaten via digitale weg strafdossiers zouden kunnen inkijken. We hebben er constructief over samengewerkt met het kabinet van minister van Justitie Van Quickenborne en nu is het eindelijk zover.

Bestuurder Erik Valgaeren
Bestuurder Erik Valgaeren - De Klikfabrik

“We zijn blij dat we een minister hebben die onze visie op digitalisering deelt. Hiermee krijgen we een begin van wapengelijkheid met het openbaar ministerie dat via hetzelfde IT-programma als de rechters strafdossiers allang via digitale weg kon inkijken.”, zegt Erik Valgaeren, bestuurder digitalisering bij Advocaat.be.

Bestuurder Erik Schellingen
Bestuurder Erik Schellingen - De Klikfabrik

Zoals mr. Jef Vermassen terecht opmerkte in het VTM Nieuws van 13u zal Just Consult de advocaten veel tijd besparen. De bestuurder strafrecht bij Advocaat.be, Erik Schellingen, treedt hem bij: “Dit is de eerste stap in de richting van een digitaal strafdossier, ook voor de strafpleiters. Voor hen is het stilaan gedaan met spurten naar de griffie om er, soms samen met je cliënt, het papieren dossier in te kijken en er snel kopieën of foto’s met je smartphone van te maken zodat je het dossier op een later moment nog eens kan raadplegen. De strafpleiters stappen eindelijk de 21ste eeuw in.”

Voorlopig kunnen advocaten nog niet alle strafdossiers inkijken: het zijn dossiers over onder meer moord en doodslag, zedenfeiten (zoals seksueel geweld) en opzettelijke slagen en verwondingen. Voorts gaat het ook alleen nog maar over dossiers in gerechtelijke onderzoeken en dit vanaf het moment dat de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling beslist welke verdachte zich voor het misdrijf voor de rechter moet verantwoorden. Wat er daarvoor gebeurt in het strafdossier kunnen de strafpleiters nog niet op een digitale manier bestuderen in het dossier. Bovendien is van die specifieke strafdossiers voorlopig nog maar een kwart ingescand. Maar het is een begin, dat begrijpen we. De strafdossiers zullen nu stapsgewijs gedigitaliseerd worden, de strafpleiters onder ons kijken al reikhalzend uit naar het moment dat ze via digitale weg alle strafdossiers zullen kunnen inkijken en kopiëren.

Laatste persberichten

Rechtbank Brussel
6/03/24

Justitie zal sterker blijken dan de examenfraude

We blijven erin ­geloven dat rechters hun taak ­gewetensvol uitoefenen, zegt Peter Callens namens alle advocaten.

Meer lezen
29/01/24

Florian Pollefeyt wint prestigieuze scriptieprijs

Florian Pollefeyt, afgestudeerd aan de KU Leuven met eersteklas onderscheiding voor zowel zijn bachelor- als masterdiploma, heeft de scriptieprijs 2023 van Advocaat.be in de wacht gesleept. Zijn uitzonderlijke prestaties en toewijding aan juridisch onderzoek zijn beloond met een bedrag van 2.500 euro.

Meer lezen
29/01/24

Antwerpse advocaat wint de juryprijs in de fotowedstrijd van Advocaat.be

In een indrukwekkende overwinning heeft advocaat An Scheers, verbonden aan de balie Antwerpen, de felbegeerde juryprijs gewonnen in de fotowedstrijd van Advocaat.be. De fotoreeks getiteld "Door de lens van een jeugdadvocaat" overtuigde de jury met haar unieke perspectief en diepgaande verhaal, waarmee mr. Scheers de prijs in de wacht sleepte.

Meer lezen