Ga verder naar de inhoud
26/06/26

Just Consult - de strafpleiters gaan eindelijk de 21ste eeuw in

We zijn heel erg blij dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne met Just Consult de start van het digitaal strafdossier gelanceerd heeft. Advocaat.be, ook bekend als de Orde van Vlaamse Balies, heeft er als beroepsgroep bij alle ministers van Justitie jarenlang voor geijverd dat advocaten via digitale weg strafdossiers zouden kunnen inkijken. We hebben er constructief over samengewerkt met het kabinet van minister van Justitie Van Quickenborne en nu is het eindelijk zover.

Bestuurder Erik Valgaeren
Bestuurder Erik Valgaeren - De Klikfabrik

“We zijn blij dat we een minister hebben die onze visie op digitalisering deelt. Hiermee krijgen we een begin van wapengelijkheid met het openbaar ministerie dat via hetzelfde IT-programma als de rechters strafdossiers allang via digitale weg kon inkijken.”, zegt Erik Valgaeren, bestuurder digitalisering bij Advocaat.be.

Bestuurder Erik Schellingen
Bestuurder Erik Schellingen - De Klikfabrik

Zoals mr. Jef Vermassen terecht opmerkte in het VTM Nieuws van 13u zal Just Consult de advocaten veel tijd besparen. De bestuurder strafrecht bij Advocaat.be, Erik Schellingen, treedt hem bij: “Dit is de eerste stap in de richting van een digitaal strafdossier, ook voor de strafpleiters. Voor hen is het stilaan gedaan met spurten naar de griffie om er, soms samen met je cliënt, het papieren dossier in te kijken en er snel kopieën of foto’s met je smartphone van te maken zodat je het dossier op een later moment nog eens kan raadplegen. De strafpleiters stappen eindelijk de 21ste eeuw in.”

Voorlopig kunnen advocaten nog niet alle strafdossiers inkijken: het zijn dossiers over onder meer moord en doodslag, zedenfeiten (zoals seksueel geweld) en opzettelijke slagen en verwondingen. Voorts gaat het ook alleen nog maar over dossiers in gerechtelijke onderzoeken en dit vanaf het moment dat de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling beslist welke verdachte zich voor het misdrijf voor de rechter moet verantwoorden. Wat er daarvoor gebeurt in het strafdossier kunnen de strafpleiters nog niet op een digitale manier bestuderen in het dossier. Bovendien is van die specifieke strafdossiers voorlopig nog maar een kwart ingescand. Maar het is een begin, dat begrijpen we. De strafdossiers zullen nu stapsgewijs gedigitaliseerd worden, de strafpleiters onder ons kijken al reikhalzend uit naar het moment dat ze via digitale weg alle strafdossiers zullen kunnen inkijken en kopiëren.

Laatste persberichten

23/11/22

Professionele bewindvoerders zijn onmisbaar in het bijstaan van kwetsbare mensen

In De Ochtend op Radio 1 stelde Helena Verwimp, de woordvoerder van Notaris.be, dat mensen bij het opstellen van een zorgvolmacht eerder hun vertrouwen stellen in een familielid of iemand uit de vriendenkring, en niet in een professionele bewindvoerder. Het zijn heel vaak advocaten die worden aangesteld als professioneel bewindvoerder. Zij vormen net een meerwaarde in het bijstaan van mensen met een beperking of kwetsbare mensen.

Meer lezen
3/10/22

Justitie zegt neen tegen vooruitgang

De Kamer keurde op 5 mei 2019 een wet goed die België eindelijk een databank van vonnissen en arresten zou geven. Ons land heeft lang op die databank moeten wachten – en wacht er in feite nog altijd op. Toch is zo’n instrument onmisbaar voor de ontwikkeling van het recht. Het laat ook een efficiëntere rechtsbedeling toe, zeker wanneer artificiële intelligentie kan worden toegepast op de gepseudonimiseerde beslissingen in de databank.

Meer lezen
Advocaten
16/09/22

Het Brusselse hof van assisen denkt volgens Advocaat.be 'outside the box' en speelt juridisch op veilig.

De discussie over de glazen boxen heeft de gemoederen de afgelopen periode flink beroerd. De klacht van de advocaten van de beschuldigden…
Meer lezen