Ga verder naar de inhoud
29/06/29

Mensen met schulden mogen geen speelbal zijn van gerechtsdeurwaarderslobby

Door de coronacrisis zullen op korte termijn steeds meer burgers hun schulden niet meer kunnen betalen. Uit het niets werd vorige week een wetsvoorstel ingediend dat morgen al in het parlement zal worden behandeld. Onder het mom van de coronacrisis wordt er daarmee getracht een nieuw monopolie te geven aan de gerechtsdeurwaarders. De Orde van Vlaamse Balies (OVB) verzet zich daar uitdrukkelijk tegen.

Het wetsvoorstel “betreffende tijdelijke en structurele schuldhulpverlening” heeft onder meer de bedoeling om een reeds door een gerechtsdeurwaarderskantoor ontwikkelde databank nu wettelijk verplicht te maken. Het lijkt op wetgeving op bestelling.

De OVB heeft eerder al opgemerkt dat de tekst naast ernstige principiële bezwaren, ook op juridisch-technische gronden problematisch is. Zo wordt in het geheel geen rekening gehouden met de privacyregels.

De gerechtsdeurwaarders willen de situatie rond de coronacrisis misbruiken om een monopolie te verwerven in de afhandeling van schulden. Dat is echter niet hun wettelijke taak. Bovendien zijn ze daar ook niet het best voor geplaatst. De OVB publiceert een uitvoerige studie over de buitengerechtelijke afhandeling van schulden en brengt daarbij de problemen in kaart wanneer de gerechtsdeurwaarder in de plaats komt van de rechter.

De OVB roept de wetgever op om aandachtig te zijn en zich niet te bezondigen aan dagjespolitiek. Mensen met schulden verdienen beter dan dat.

Laatste persberichten

Persconferentie
31/05/24

Meerderheid verkiezingsprogramma’s bedreigt de rechtstaat

Het merendeel van de verkiezingsprogramma’s bevatten punten die een rechtstreekse bedreiging vormen voor de rechtstaat, geen enkele partij biedt 100% garantie op de principes ervan. De rechtstaat blijkt geen rustig bezit maar een werkwoord. "Zorg voor de rechtstaat en de rechtstaat zorgt voor jou," verklaart Peter Callens, voorzitter van Advocaat.be. "De rechtstaat beschermt ons tegen willekeur, machtsmisbruik en corruptie dankzij instellingen en regels."

Meer lezen
Rechtbank Brussel
6/03/24

Justitie zal sterker blijken dan de examenfraude

We blijven erin ­geloven dat rechters hun taak ­gewetensvol uitoefenen, zegt Peter Callens namens alle advocaten.

Meer lezen
29/01/24

Florian Pollefeyt wint prestigieuze scriptieprijs

Florian Pollefeyt, afgestudeerd aan de KU Leuven met eersteklas onderscheiding voor zowel zijn bachelor- als masterdiploma, heeft de scriptieprijs 2023 van Advocaat.be in de wacht gesleept. Zijn uitzonderlijke prestaties en toewijding aan juridisch onderzoek zijn beloond met een bedrag van 2.500 euro.

Meer lezen