Ga verder naar de inhoud
13/03/13

OVB bezorgd over lot van zwakkeren

Het is hartverwarmend vast te stellen dat ook in deze moeilijke tijden vele mensen blijk geven van grote solidariteit en bezorgdheid voor de andere. De OVB blijft bezorgd over de goede werking van de rechtsstaat en de bescherming van de rechten van alle mensen.

In deze moeilijke tijden moet onze bijzondere aandacht gaan naar de meest kwetsbaren zoals de talrijke mensen die ontheemd zijn ten gevolge van oorlog en conflicten en daardoor in onveilige en ongezonde omstandigheden moeten leven. Ook de OVB is geraakt door penibele beelden aan landgrenzen, waar behoeftigen worden teruggeduwd, de onmenselijke situatie van massa's vluchtelingen, waaronder vele kinderen, zonder vooruitzichten opeengepakt in kampen, zoals de meer dan 20.000 mensen op Lesbos en nog eens 18.000 op Samos, Chios, Leros en Kos, in strijd met de afspraken voor een inrichting van maximum 6.200 mensen. Het is schrijnend vast te stellen dat afspraken en regels in Europa niet worden nageleefd.

Onze aandacht en bezorgdheid gaan ook naar de kwetsbaren dichter bij ons, zoals de toestand van gedetineerden, de opvang van asielaanvragen, de gesloten instellingen, enz.

De OVB doet een oproep tot solidariteit en menselijkheid, om ook nu blijvend aandacht te hebben voor de situaties van gedetineerden, voor de opvang van asielaanvragen, de toestand in de gesloten instellingen, enz. De OVB dringt aan dat elke situatie grondig, objectief en sereen wordt onderzocht en telkens wordt gestreefd naar humane oplossingen.

Laat ons niet vervallen in cynisme en ongevoeligheid maar integendeel eisen dat duidelijke regels worden opgesteld die getuigen van een menselijke en solidaire aanpak en dat de afspraken en regels ook worden nageleefd.

Laatste persberichten

Vluchtelingenkamp
2/11/23

DVZ moet advocaten de rechtstreekse contactgegevens bezorgen van haar ambtenaren, dat heeft de rechter beslist.

De rechtbank heeft in een recente uitspraak bevolen dat DVZ advocaten de rechtstreekse contactgegevens van haar ambtenaren moet verstrekken. De rechtbank gaat daarmee in op onze eis en mr. Kati Verstrepen, advocaat in vreemdelingenrecht.

Meer lezen
28/10/23

Vandaag rouwt de hele advocatuur met de familie van mr. Van der Stichelen.

Met afgrijzen verneemt Advocaat.be het gewelddadige overlijden van mr. Claudia Van der Stichelen in Sint-Lievens-Houtem en het neerschieten van haar zoon. We betuigen ons medeleven aan alle dierbaren van het slachtoffer.

Meer lezen
Overleg
4/08/23

Advocaat.be reageert bezorgd over voorgestelde wetsontwerp rond bewindvoering

Advocaat.be uit haar bezorgdheid over het voorgestelde wetsontwerp rond bewindvoering, zoals voorgesteld door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Dit wetsontwerp wil een kleine groep van nalatige, buitensporige en frauduleuze bewindvoerders aanpakken. En hoewel advocaat.be de intentie achter het wetsontwerp begrijpt om misbruiken en wantoestanden aan te pakken, zijn er enkele bezwaren.

Meer lezen