Ga verder naar de inhoud

Hoe kies je een advocaat?

Het kiezen van de juiste advocaat voor jouw zaak is een belangrijke beslissing die invloed kan hebben op de uitkomst van je juridische kwestie. Of je nu enkel advies nodig hebt, een geschil wil oplossen of jezelf wil verdedigen, een gepaste advocaat is essentieel. Hieronder lees je alvast enkele tips die je helpen de juiste advocaat te vinden die aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Welke advocaat heb je nodig?

Dat is de eerste vraag die je jezelf stelt: "waarvoor wil ik een advocaat raadplegen?" Dat kan gaan over een situatie binnen je familie, op je werk maar ook omdat je ondervraagd wordt door de politie ... Elke situatie is mogelijk. Alle advocaten kunnen door hun algemene opleiding verschillende soorten zaken behandelen maar hebben vaak een rechtsdomein waarin ze meer interesse en dus meer ervaring in hebben. Die duiden ze dan zelf aan als hun rechtsdomein.

Als je een advocaat zoekt voor een specifiek thema, dan kan je dat aanduiden in onze zoekfunctie.

Daarnaast hebben sommige advocaten ook certificaat behaald. Dit krijgen ze door een specifieke opleiding te volgen en dient als bewijs dat deze advocaat deze specifieke vaardigheid onder de knie heeft. Dat kan gaan over jeugdrecht, cassatie, collaboratief onderhandelen of Salduz.

Heb je graag dat je advocaat binnen je gemeente of stad woont/werkt? Dan kan je op basis van locatie een advocaat zoeken.

Plan een consultatie

Neem contact op met een advocaat en plan een consultatiegesprek. Dat is een uitstekende gelegenheid om de advocaat persoonlijk te ontmoeten, vragen te stellen over je zaak en een gevoel te krijgen over de manier van werken en communicatiestijl van deze advocaat.

Je bent niet verplicht om na dat eerste gesprek met die advocaat in zee te gaan. Het is belangrijk om te letten op hoe comfortabel je je voelt bij de advocaat. Vertrouw op je gevoel en kies een advocaat waarmee je een goede werkrelatie denkt te kunnen opbouwen. Vertrouwen en open communicatie zijn essentieel in de relatie met je advocaat.

Durf vragen te stellen

Bereid je eerste gesprek met de advocaat goed voor. Je kan bijvoorbeeld een lijst opmaken met vragen die je aan de advocaat wil stellen. Dat kan gaan over ervaring met vergelijkbare zaken, over hoe, hoeveel en wanneer je deze advocaat moet betalen, over hoe en wanneer je hem of haar best kan bereiken en over hoe ze jou op de hoogte zullen houden van de voortgang van je zaak. Door het antwoord op deze vragen zal je dan weten of de manier van werken jou ligt of niet.

Neem een overwogen beslissing

Na het volgen van deze stappen ben je klaar om een weloverwogen beslissing te nemen. Kies een advocaat die het beste aansluit bij jouw behoeften, vertrouwen wekt en de juiste expertise en ervaring heeft om jouw zaak te behandelen.