Ga verder naar de inhoud
Ongeval

Krijg ik schadevergoeding bij een verkeersongeval?

Als je slachtoffer bent van een verkeersongeval, dan heb je recht op een schadevergoeding. De aansprakelijke tegenpartij (of diens verzekeraar) vergoedt de schade die de persoon heeft veroorzaakt. Het gaat zowel om de materiële schade als de lichamelijke letsels die je opgelopen hebt. Deze schade wordt vastgesteld aan de hand van onafhankelijke expertises.

Ook wanneer de dader niet bekend is, omdat deze niet gestopt is of welke andere reden dan ook, heb je recht op een schadevergoeding. Ook dan heb je recht op vergoeding van de lichamelijke en materiële schade.

Waarom heb ik een advocaat nodig?

Zeker als je lichamelijk letsels hebt opgelopen bij een ongeval, neem best zo snel mogelijk contact op met een advocaat. Enkel als hij van in het begin op de hoogte is van de omstandigheden van het ongeval en de lichamelijke schade van in het begin kan hij de situatie bepalen en zorgen voor een correct bedrag dat de schade kan vergoeden. Soms is het immers niet helemaal duidelijk wie nu precies aansprakelijk is voor het ongeval. Een advocaat je om met bewijzen en getuigenissen te bepalen wie in fout is en dus de schade moet vergoeden.

Zelfs als de aansprakelijkheid niet betwist wordt, kan er discussie ontstaan over de schadevergoeding. Ook in dat geval helpt een advocaat je om de schade correct te berekenen. Zo begeleidt hij jou bij expertises. Bij lichamelijke schade kan hij bijvoorbeeld een minnelijke medische expertise laten uitvoeren of een gerechtsdeskundige laten aanstellen door de rechtbank. Hij bekijkt samen met jou welke documenten (medische verslagen etc.) je het best meeneemt naar de experten en dokters. Op basis van al deze info berekent hij de schadevergoeding en onderhandelt met de aansprakelijke partij om tot een overeenkomst te komen.

Komt het niet tot een akkoord tussen jou en de aansprakelijke partij, dan kan je een procedure voeren voor de rechtbank. Jouw advocaat adviseert je hierin en pleit dan je zaak.

Wapen je op voorhand voor ongevallen en sluit een (al dan niet aanvullende) rechtsbijstandsverzekering af. De prijs van zo’n rechtsbijstandsverzekering is erg laag, maar vergoedt de kosten van een advocaat en eventuele deskundigen alsook de procedurekosten.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?