Ga verder naar de inhoud
Bouw

Hoe kan ik een bouwgeschil oplossen?

Je bent je droomhuis aan het bouwen, maar stelt een fout aan je woning vast. Wat nu? De meeste aannemers en architecten beschikken over een verzekering voor schadegevallen bij klanten, maar wanneer je niet tot een akkoord kan komen, kan je de aannemer of architect in gebreke stellen.

Het hoeft echter niet altijd op een lange en kostelijke gerechtelijke procedure uit te draaien. Met het akkoord van de tegenpartij kan kan je een dossier eerst indienen bij de Verzoeningscommissie Bouw.

Kan een advocaat me hierbij helpen?

Een advocaat is onmisbaar bij een bouwgeschil. Dat is al zeker zo als je de aannemer of architect in gebreke wil stellen en de zaak tot voor de rechter wil brengen, maar het hoeft zelfs zo ver niet te komen. Een advocaat kan zoeken naar een oplossing of minnelijke schikking met de tegenpartij en kan je helpen als je het geschil voor de Verzoeningscommissie Bouw wil brengen. Je advocaat kan je ondersteunen om je argumenten helder over te brengen naar elke partij toe.

Maar liever heb je gewoon geen problemen bij de bouw van je droomhuis. Laat daarom een advocaat helpen bij de start van een samenwerking met een aannemer of een architect. Laat bijvoorbeeld je overeenkomst of de offerte op voorhand nakijken door een advocaat, die op eventuele valkuilen of onduidelijke regelingen kan wijzen. Zo zullen een heleboel problemen zelfs niet kunnen gebeuren.

Overweeg ook om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten voor je begint te bouwen. De gebruikelijke woonverzekering dekt namelijk meestal geen bouwgeschillen. Met een rechtsbijstandsverzekering heb je recht op juridische bijstand waarbij onder meer de kosten van je advocaat, een eventuele expert en de gerechtskosten vergoed zullen worden.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?