Ga verder naar de inhoud
Vader & zoon

Schulden bij een erfenis

Een erfenis kan ook uit schulden bestaan en is dus zeker niet altijd een positief verhaal. Wat kan je dan doen?

Soms bevat een erfenis meer schulden dan bezittingen. Dat kan bijvoorbeeld komen door ziekenhuiskosten, rusthuiskosten, onbetaalde facturen van televisie en gas of elektriciteit.

Ben je erfgenaam, dan moet je kiezen of je de erfenis aanvaardt of niet. Je bent zeker niet verplicht om een erfenis te aanvaarden. Wanneer de erfenis veel schulden bevat, doe je er meestal goed aan de erfenis niet te aanvaarden. Dit heet dan ‘verwerpen’.

Twijfel je nog? Dan kan je de erfenis aanvaarden ‘onder voorrecht van boedelbeschrijving’, zoals dat heet. In dat geval aanvaard je de erfenis onder bepaalde voorwaarden, zodat je maar schulden moet betalen in verhouding tot de bezittingen die je erft. Concreet betekent dit dat de schulden van de erfenis worden betaald met de bezittingen van de overledene. Zijn er daarna nog bezittingen over, dan erf je die. Zijn er geen bezittingen meer over en zijn er nog steeds schulden, dan erf je niets maar kunnen de schuldeisers jou ook niet aanspreken om de schulden te betalen.

Heb ik een advocaat nodig?

Een advocaat heeft de nodige kennis en ervaring om je vragen te beantwoorden over de schulden van een erfenis (bv. misschien worden bepaalde schulden betwist) en om je te adviseren over hoe je best omgaat met die erfenis (bv. aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving of verwerpen). Die adviseert je vervolgens ook over welke stappen je moet ondernemen.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant

Co-ouderschap

Meer lezen

Ik wil scheiden

Meer lezen