Ga verder naar de inhoud
Grootouder & kind

Wat kost een erfenis?

Als je erft moet je op de erfenis belasting betalen, die de ‘erfbelasting’ wordt genoemd (vroegere ‘successierechten’). De erfbelasting wordt berekend op de waarde van de erfenis en verschilt van gewest tot gewest.

Of de Vlaamse, Waalse of Brusselse erfbelasting van toepassing is, is afhankelijk van de vraag waar de overledene als inwoner zijn laatste fiscale woonplaats had. De fiscale woonplaats is de gemeente waar de overledene zijn belastingen aangaf. Ligt deze gemeente in Vlaanderen dan moeten Vlaamse erfbelastingen worden betaald.

Daarnaast is het ook afhankelijk in welke lijn je erft. Erfenissen in rechte lijn naar kinderen en tussen partners worden aan het laagste tarief belast, terwijl een ander tarief geldt naar andere personen toe.

Heb ik een advocaat nodig?

Een advocaat heeft de juridische kennis en ervaring om je als erfgenaam te informeren over de erfbelastingen, waar je die moet betalen (in Brussel, Wallonië of Vlaanderen), en hoe dit geregeld moet worden.

Wil je voorkomen dat later je erfgenamen bij je overlijden veel erfbelasting moeten betalen? Dan kan een advocaat je ook altijd helpen met een vermogensplanning. Dit maakt dan concrete aanbevelingen over hoe je je (financiële) situatie kan optimaliseren voor je erfgenamen.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant

Co-ouderschap

Meer lezen

Ik wil scheiden

Meer lezen