Ga verder naar de inhoud

Mag ik posten wat ik wil op sociale media?

In de snel evoluerende digitale wereld is het essentieel voor individuen met een sterke online aanwezigheid om juridisch advies in te winnen. Een advocaat kan cruciale begeleiding bieden met betrekking tot online publiciteit, bescherming van privacy en het vermijden van laster, eerroof of elektronische belaging.

Transparantie bij advertenties en publiciteit

Wanneer je een vergoeding ontvangt voor het delen van informatie op het internet, moet je duidelijk aangeven dat het om een advertentie of publiciteit gaat. Een voorbeeld hiervan is wanneer je als influencer een product promoot in ruil voor betaling of andere voordelen. Het niet naleven van deze regel kan leiden tot boetes en reputatieschade.

Voorbeeld: Zodra een influencer enige vorm van voordeel krijgt van een merk en deze vermeldt op sociale media, wordt dit beschouwd als 'commerciële communicatie'. Een voordeel gaat verder dan alleen een financiële vergoeding - het omvat ook gratis diensten, reizen naar het buitenland of uitnodigingen voor evenementen. Het bestaan (of niet) van een contract of verwachtingen van het merk doet er niet toe.

Om niet in de problemen te komen, moeten influencers expliciet de termen "publiciteit" of "advertentie" als eerste woord in het bijschrift (oftewel caption) typen en ook de naam van het merk er vermelden. Let dus zeker op, en raadpleeg een advocaat als je twijfelt of jouw post 'commerciële communicatie' kan zijn. Je zou niet de eerste zijn die een boete krijgt voor het overtreden van deze regels.

Bescherming van privacy en vermijden van laster

Het Belgisch recht beschermt de privacy van individuen. Daarom is het van groot belang om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie over anderen zonder hun toestemming. Het verspreiden van onjuiste of schadelijke informatie over iemand anders kan leiden tot laster, eerroof of elektronische belaging, wat strafbaar is.

Voorbeeld: Stel dat je op sociale media een sterke mening uit over een actueel onderwerp en daarbij beschuldigingen doet die geen feitelijke basis hebben. Dit zou kunnen leiden tot juridische stappen wegens laster. Wie een groot platform heeft en iemand wil exposen, raadpleegt vooraf misschien best een advocaat.

Genuanceerd recht op vrije meningsuiting

Het recht op vrije meningsuiting wordt uiteraard beschermd, maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit recht niet absoluut is. Het moet worden afgewogen tegen de wet en de rechten van anderen. Het uiten van meningen moet binnen de wettelijke kaders plaatsvinden en mag niet leiden tot haatzaaiende taal, discriminatie of schending van de rechten van anderen.

Voorbeeld: Hoewel je recht hebt op vrije meningsuiting, kan haatdragend taalgebruik volgens de anti-racismewet juridische gevolgen hebben als het aanzet tot haat, geweld, of discriminatie op basis van ras, etnische afkomst, of nationaliteit. Bij publieke verspreiding, vooral op sociale media, en als de uitingen concrete acties of bedreigingen bevatten, vergroot het risico op wettelijke consequenties.

Heb ik een advocaat nodig?

In essentie is het cruciaal om te begrijpen dat online delen gepaard gaat met verantwoordelijkheden. Het respecteren van de wet en het beschermen van de rechten van anderen zorgen ervoor dat jouw online aanwezigheid positief blijft en geen juridische gevolgen met zich meebrengt. Raadpleeg daarom dus zeker een advocaat als je twijfelt over de inhoud die jij op sociale media wil plaatsen. Met de toenemende waarschuwingen en boetes voor online persoonlijkheden, kan juridisch advies hen helpen binnen wettelijke kaders te opereren, reputatieschade te vermijden en de integriteit van hun online aanwezigheid te behouden!

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant

Co-ouderschap

Meer lezen

Ik wil scheiden

Meer lezen