Ga verder naar de inhoud
Mannen vluchtelingen

Wat is humanitaire regularisatie?

Humanitaire regularisatie is een toelating om meer dan 3 maanden in ons land te verblijven om humanitaire redenen.

Deze verblijfsmachtiging kan je in “buitengewone omstandigheden” aanvragen in België, wat een gunstmaatregel is van de overheid.

Wanneer je niet in aanmerking komt voor asiel of subsidiaire bescherming kan je een aanvraag tot humanitaire regularisatie indienen als je toch een reden hebt om in België te verblijven.

Heb ik een advocaat nodig voor humanitaire regularisatie?

In jouw aanvraag moet je de buitengewone omstandigheden die je inroept toelichten. Dit zijn de redenen waarom de aanvraag niet in het buitenland ingediend kan worden. Jouw aanvraag moet ook de redenen bevatten om een machtiging te krijgen om in België te verblijven. Een advocaat kan je daarbij helpen.

Er zijn geen wettelijke criteria of voorwaarden om dit soort aanvraag goed te keuren. Het hangt met andere woorden van de bevoegde overheid af of jouw verblijfsmachtiging afgeleverd wordt. Zaken waar rekening mee gehouden kan worden zijn onder meer het feit of een asielprocedure onredelijk lang aansleept, de mate van integratie in de Belgische maatschappij, of het gaat om een gezin met schoolgaande kinderen, of er sprake is van duurzame lokale verankering … Een advocaat kan voor jou nagaan wat het huidige beleid is van de regering over deze procedure en ervoor zorgen dat jouw aanvraag daaraan aangepast is om je slaagkansen te vergroten.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant

Co-ouderschap

Meer lezen

Ik wil scheiden

Meer lezen