Ga verder naar de inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in en rond de advocatuur.

211 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 211 items op pagina 1 van de 36.
Gevangenis binnen
4/03/24

Advocaat.be roept op tot dringende en structurele actie tegen overbevolking in Belgische gevangenissen

In reactie op alarmerende cijfers over de overbevolking in Belgische gevangenissen, spreekt Advocaat.be zich uit tegen deze onaanvaardbare situatie. Het aantal gedetineerden blijft stijgen. Ondanks recente uitbreidingen van de capaciteit, is er nog steeds sprake van bijna 15 procent overbevolking. Het gaat hier om een gemiddeld cijfer. Dat wil zeggen dat er in bepaalde gevangenissen echt schrijnende toestanden zijn.

Meer lezen
Politie
22/02/24

Het Strafwetboek is hervormd : Wat betekent dit voor jou?

Het nieuwe Strafwetboek is goedgekeurd. Bij Advocaat.be begrijpen we dat deze veranderingen ingrijpend zijn, en we willen je duidelijk uitleggen wat dit betekent voor jou als rechtzoekende.

Meer lezen
Advocaat in rechtbank Antwerpen
24/01/24

Het belang van wrakingsverzoeken in ons juridisch systeem

Er is een toename van het aantal wrakingsverzoeken door advocaten, met name in Gent en Antwerpen. De minister van Justitie uit zijn bezorgdheid over deze ontwikkeling, en plant gesprekken met beroepsorganisaties van advocaten.

In dit artikel willen we dieper ingaan op wat een wrakingsverzoek precies inhoudt, waarom het een relevant juridisch instrument is, en hoe het een cruciale rol speelt in het waarborgen van eerlijke rechtspraak.

Meer lezen
11/01/24

Mr. Julie Vangeel: "Je moet alles geven, bij sportwedstrijden én in de advocatuur"

Julie Vangeel schittert zowel in haar job als op het hardloopparcours. Na een lange dag als specialist in overheidscontracten en ondernemings- en verenigingsrecht, vindt ze haar rust tijdens haar hardloopsessies. "Het is de ideale job voor wie een drukke job heeft", klinkt het. De jonge Bilzense advocate won al verschillende atletiekwedstrijden, ondanks haar recente start in de hardloopwereld.

Meer lezen
Advocaten in rechtbank Turnhout
9/01/24

Welke kleding mag een advocaat nu wel of niet dragen?

Je hebt misschien gehoord over een advocaat die een joods keppeltje droeg tijdens een rechtszaak in Gent. Maar hoe zit het eigenlijk met de kledingkeuze van advocaten? Laten we het duidelijk maken.

Meer lezen
Advocaat-stagiair in rechtbank Antwerpen
21/12/23

Hervorming van de opleiding voor toekomstige advocaten: wat moet je weten?

Er zijn plannen om de opleiding voor mensen die advocaat willen worden te veranderen. Dit is een extra opleiding nadat je al je rechtenstudie hebt afgerond. De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) is hier niet helemaal blij mee, en we begrijpen die zorgen.

Meer lezen

Op zoek naar praktische antwoorden over een advocaat?

Praktisch

Wat kost een advocaat?

Een advocaat ontvangt een ereloon, aangevuld met een vergoeding voor gemaakte kosten. Maak daarom op voorhand goede afspraken met jouw advocaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Meer lezen
Advocaten in rechtbank Leuven
Praktisch

Wat doet een advocaat?

Adviseren, bemiddelen, onderhandelen en verdedigen. Een advocaat kan je op verschillende manieren helpen. Zowel binnen als buiten een rechtbank.

Meer lezen
Advocaat met cliënten
Praktisch

Wat is een advocaat?

Een advocaat staat je bij met raad en daad. Doorheen de verschillende fases van jouw leven kan je in aanraking komen met justitie. Een advocaat begeleidt je dan doorheen het juridische kluwen. Ook als je ondernemer bent, is advies en bijstand van een advocaat geen overbodige luxe.

Meer lezen

Zoek een advocaat

Vind meteen een advocaat die bij jou past.