Ga verder naar de inhoud
22/01/22

Advocaat.be moedigt kiezers aan: maak een democratische keuze

Advocaat.be zal de rechtsstatelijkheid van verkiezingsprogramma's van politieke partijen doorlichten voor de eerstkomende verkiezingen. Advocaat.be wil met dit initiatief bijdragen aan het bewustzijn over het belang van gelijke behandeling door de overheid en het recht op een eerlijk proces, wat essentieel is voor het behoud en de versterking van de rechtsstaat.

Stemmen
Stemmen - iStock

Het initiatief benadrukt de cruciale rol die elke kiezer speelt in het behoud en de versterking van de rechtsstaat. We stemmen dit voorjaar niet alleen voor een nieuwe regering en overheid, maar ook voor onze rechtsstaat die de rechten en vrijheden van elke burger beschermt. Advocaat.be benadrukt dat de rechtsstaat niet alleen een abstract concept is, maar een concreet thema dat elke burger aangaat in de dagelijkse realiteit.

Het is belangrijk dat kiezers zich bewust zijn van hun invloed op politieke keuzes en begrijpen hoe deze keuzes de rechtsstaat kunnen beïnvloeden
Peter Callens, voorzitter van Advocaat.be

De doorlichting van verkiezingsprogramma's, een zogenaamde quick scan, heeft als doel inzicht te geven in hoe politieke partijen aankijken tegen de rechtsstaat en welke invloed hun plannen kunnen hebben op de fundamentele rechten en vrijheden van burgers. We signaleren of een voorstel positief of negatief uitpakt voor de rechtsstaat maar vellen geen waardeoordeel. Zo verstrekken we ook geen stemadvies, het is aan de kiezer zelf om te oordelen.

Rechten
Rechten - Unsplash - Priscilla Du Preez

We zien dit als een belangrijke stap om kiezers bewust te maken van hun rechten en vrijheden, waarbij iedereen een cruciale rol speelt bij het waarborgen van juridische bescherming in een democratische samenleving.

Advocaat.be roept op tot het waarborgen en versterken van de rechtsstaat en benadrukt het belang van transparantie over de plannen van politieke partijen met betrekking tot rechtsstatelijkheid.

Meer weten?

Peter Callens gaf een interview in De Standaard.

Laatste persberichten

29/01/24

Florian Pollefeyt wint prestigieuze scriptieprijs

Florian Pollefeyt, afgestudeerd aan de KU Leuven met eersteklas onderscheiding voor zowel zijn bachelor- als masterdiploma, heeft de scriptieprijs 2023 van Advocaat.be in de wacht gesleept. Zijn uitzonderlijke prestaties en toewijding aan juridisch onderzoek zijn beloond met een bedrag van 2.500 euro.

Meer lezen
29/01/24

Antwerpse advocaat wint de juryprijs in de fotowedstrijd van Advocaat.be

In een indrukwekkende overwinning heeft advocaat An Scheers, verbonden aan de balie Antwerpen, de felbegeerde juryprijs gewonnen in de fotowedstrijd van Advocaat.be. De fotoreeks getiteld "Door de lens van een jeugdadvocaat" overtuigde de jury met haar unieke perspectief en diepgaande verhaal, waarmee mr. Scheers de prijs in de wacht sleepte.

Meer lezen
Hand reikend op de brug der verbinding
29/01/24

Gentse advocaat triomfeert in fotowedstrijd van Advocaat.be

Met haar indrukwekkende foto, waarop een advocaat in toga te zien is op de iconische brug in Rotterdam, heeft Maud Decavel op overtuigende wijze het thema "Advocaat in de stad" belichaamd. Met die foto wint ze dan ook de publieksprijs in de fotowedstrijd van Advocaat.be.

Meer lezen