Ga verder naar de inhoud
07/01/7

Schiet niet op de advocaten van de terreurverdachten, zij doen ook maar hun job.

Naar aanleiding van het terrorismeproces krijgen de advocaten van de beschuldigden op sociale media en in een bepaalde pers de volle laag.

Bij Advocaat.be beseffen wij maar al te goed dat het terreurproces wonden openrijt bij de slachtoffers en hun nabestaanden. Wij kunnen begrijpen dat mensen het moeilijk hebben met advocaten die de beschuldigden en hun vermeende medeplichtigen bijstaan. Als zij op de koop toe dan ook nog procedureargumenten inroepen, ontsteken velen in woede.

De advocaten procedeerden al tegen de glazen beschuldigdenboxen en tegen de manier waarop hun cliënten vanuit de gevangenis van Haren naar de rechtszaal worden gebracht. In beide gevallen kregen zij gelijk van rechters, het waren dus geen loze manoeuvres van de advocaten.

Woordvoerder Sofie Demeyer
Woordvoerder Sofie Demeyer - De Klikfabrik

Integendeel.

De advocaten van de terreurverdachten doen hun job, niet meer of niet minder, en dat houdt in: mensen verdedigen, hoe erg het ook mag zijn wat ze hebben gedaan,” zegt Sofie Demeyer, woordvoerder van Advocaat.be. “Een advocaat verdedigt mensen die misdaden begaan maar niet de misdaden zelf. Je mag die advocaten dus niet vereenzelvigen met wat de terreurverdachten gedaan hebben.”

De rol van die advocaten is onsympathiek, zij weten dat en toch doen zij het, met de juridische middelen die zij hebben. Omdat het hun opdracht is.

Bovendien, de slachtoffers hebben, meer dan wie ook, recht op een proces dat later niet wordt aangevochten omdat het niet volgens de regels verliep. De advocaten zien daarop toe, voeren daarover een geciviliseerd en juridisch onderbouwd debat, en een onafhankelijke rechter spreekt zich uit. Zo hoort het in een correct werkende rechtstaat.

Mogelijk had zo’n proces niet voor een assisenhof moeten gevoerd worden, mogelijk hadden er andere regels moeten gelden, maar dat is een politiek-juridisch debat dat los staat van dit proces.

Laatste persberichten

Fotowedstrijd mr. Anke Reussens
30/01/23

Deze advocaten winnen onze fotowedstrijd

Het talent is bekroond! Uit een 90-tal inzendingen koos een vakjury 13 mooie foto’s waar zowel zij als onze advocaten een favoriet kozen in een fotowedstrijd voor advocaten.

Meer lezen
30/01/23

‘De kaping van de Pompeï’ kaapt de Persprijs

De jury van de Persprijs van Advocaat.be heeft ‘De kaping van de Pompeï’ uitgekozen als winnaar. De tweede en derde plaats gaan naar De Coke Lijnen, een reeks van Lars Bové en Piet Depuydt in de krant De Tijd, en De zaak Carlo, een Panoreportage (VRT) van journalist Dirk Leestmans, regisseur Jeremy De Ryckere en cameraman Stijn De Moor.

Meer lezen
Uitreiking scriptieprijs 2022
30/01/23

Chiara Kerckhof wint prestigieuze scriptieprijs

Chiara Kerckhof haalde aan de faculteit recht en criminologie van de UGent 18 op 20 voor haar masterproef “Waarheidsvinding in het burgerlijk proces. De waarheids-en volledigheidsplicht in hoofde van de procespartijen”.

Meer lezen