Ga verder naar de inhoud

Persprijs

Advocaten en journalisten hebben bepaalde idealen en streefdoelen gemeen, zoals onafhankelijkheid, de bereidheid om misbruik en schending van rechten aan te klagen, het recht op informatie en bescherming van de fundamentele vrijheden. Het recht op informatie, het vermoeden van onschuld en het respect voor een persoon moeten te allen tijde verzoend worden met de mensenrechten. Om die reden en om kwaliteitsvolle journalistiek over recht, justitie en rechtbankverslaggeving aan te moedigen reikt Advocaat.be om de drie jaar een persprijs uit.

Reporter
Reporter - iStock

Persprijs 2023

‘De kaping van de Pompeï’ kaapt de Persprijs van Advocaat.be in 2023. ”De driedelige documentaire illustreert zeer goed hoe een rechtstaat werkt”, licht Sofie Demeyer, woordvoerder Advocaat.be, toe. “De makers gingen ook heel genuanceerd tewerk in hun berichtgeving waarbij ze ook de kant van de daders, de Somalische kapers, bijzonder respectvol hebben belicht.”

‘De kaping van de Pompeï’ werd vorig najaar uitgezonden op Canvas, VRT. De reeks werd gemaakt door de regisseurs Lennart Stuyck en Maarten Stuyck en de producenten Barbara Dyck en Maarten Bernaerts bij het productiehuis Diplodokus.

De tweede en derde plaats gaan naar De Coke Lijnen, een reeks van Lars Bové en Piet Depuydt in de krant De Tijd, en De zaak Carlo, een Panoreportage (VRT) van journalist Dirk Leestmans, regisseur Jeremy De Ryckere en cameraman Stijn De Moor.