Ga verder naar de inhoud
Financiële zorgen

Wat moet ik doen bij schulden?

Als je er niet in slaagt jouw geldproblemen op te lossen en jouw schulden af te betalen, dan kan je dit op verschillende manieren aanpakken en is het ook wel interessant om een objectieve partij te betrekken.

Iemand die niet betrokken is in je situatie, kan je helpen om je financiële zaken opnieuw op een rijtje te krijgen en zoeken naar oplossingen. Daar bestaan verschillende manieren om dit te doen.

 • Budgetbegeleiding
  Je beheert zelf jouw budget, maar je wordt bijgestaan door een maatschappelijk werker.
 • Budgetbeheer
  Een maatschappelijk werker zal samen met jou een inventaris van jouw schulden maken en een budgetplan opstellen. Het verschil met budgetbegeleiding is dat de maatschappelijk werker jouw inkomsten ontvangt en de betalingen van jouw vaste kosten en van jouw schulden doet in jouw plaats. Je krijgt leefgeld om eten mee te kopen of om andere noodzakelijke aankopen te kunnen betalen.
 • Schuldbemiddeling
  Als je in schuldbemiddeling gaat, dan zal een schuldbemiddelaar proberen om een regeling te treffen met jouw schuldeisers. Samen met de schuldbemiddelaar stel je een afbetalingsplan op om de schulden terug te betalen. De schuldeiser moet wel akkoord gaan met het afbetalingsplan.
 • Collectieve schuldenregeling
  Een collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure voor structurele schuldproblemen. Het doel is dat je jouw schulden kunt afbetalen en toch waardig kan leven.

Heb ik een advocaat nodig?

Een advocaat helpt je om een verzoekschrift op te stellen om een procedure van collectieve schuldenregeling voor de arbeidsrechtbank op te starten. Die weet namelijk hoe de procedure en de rechtbank in elkaar zitten.

Meestal stelt de rechtbank ook een advocaat aan als schuldbemiddelaar. Soms is dat een OCMW-vertegenwoordiger. Deze schuldbemiddelaar begeleidt je verder bij de afbetaling van jouw schulden volgens een afbetalingsplan.

Wordt het je teveel en zie je het allemaal niet helder met de vele papieren of begrijp je ze niet allemaal? Dan kan je altijd terecht bij jou in de buurt voor gratis juridisch advies.
Weet ook dat je in bepaalde gevallen een (volledig) gratis advocaat kan krijgen of heb je recht op bijstand. Dit is zeker interessant om even na te gaan.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?