Ga verder naar de inhoud

Hoe werkt een afbetalingsplan?

Een afbetalingsplan regelt de terugbetaling van je schulden met je schuldeiser. Je kan dan bijvoorbeeld je schulden in kleinere stukjes terugbetalen over een langere termijn.

Een afbetalingsplan helpt je om op een haalbare manier schulden terug te betalen. Daarom is het dus belangrijk dat je een realistisch afbetalingsplan onderhandelt. Daarvoor heb je best een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven. Het afbetalingsplan kan je zelf opstellen, ofwel met de hulp van een maatschappelijke werker of een schuldbemiddelaar (via een gerechtelijke of buitengerechtelijke procedure).

Heb ik een advocaat nodig?

Je kan altijd de hulp inroepen van een advocaat. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld een schuld zou willen betwisten in de rechtbank, maar ook wanneer je een juridisch advies nodig hebt of wanneer je gedagvaard wordt.

Als je veel schulden hebt is het vaak moeilijk om een goed zicht te hebben op de geldigheid ervan. Mocht je van een gratis bijstand kunnen genieten, is die bijstand natuurlijk een aanrader om je daarbij te ondersteunen.

Sommige personen hebben recht op een gratis advocaat en/of op rechtsbijstand. Dan moet je niet alle kosten van je advocaat of de rechtbank betalen, waardoor het soms volledig gratis wordt. Het is zeker de moeite om eens te kijken of je tot deze groep mensen behoort.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?