Ga verder naar de inhoud
Facturen

Collectieve schuldenregeling

Bij een collectieve schuldenregeling werkt een schuldbemiddelaar een afbetalingsplan uit om jouw structurele schulden volledig of gedeeltelijk terug te betalen. Ondanks hoge schulden en de druk die daarmee gepaard gaat, kan je op die manier toch een waardig leven leiden.

Wat is een collectieve schuldenregeling?

Een collectieve schuldenregeling is een manier om mensen met grote schulden te helpen deze af te betalen. Hierbij helpt een schuldbemiddelaar, die door de arbeidsrechtbank wordt aangesteld, je met het maken van een plan om je schulden te betalen. Dit plan zorgt ervoor dat je, ondanks je schulden, toch een normaal leven kunt leiden. Deze regeling is alleen voor privépersonen en niet voor bedrijven.

Collectieve schuldenregeling aanvragen

Vandaag geldt de collectieve schuldenregeling enkel nog voor privépersonen en dus niet voor ondernemingen.

Concreet verloopt de procedure van collectieve schuldenregeling als volgt:

 • Je dient een verzoekschrift in bij de arbeidsrechtbank van het arrondissement waar je woont, met een overzicht van jouw inkomsten, uitgaven en schulden.
 • De rechtbank stelt een schuldbemiddelaar aan.
 • Je maakt samen met de schuldbemiddelaar afspraken over jouw leefgeld en het plan om jouw schulden af te betalen.
 • Als jouw schuldeisers dat afbetalingsplan aanvaarden, wordt dat officieel bekrachtigd door de rechtbank. Aanvaarden ze het niet, dan stelt de rechtbank zelf een regeling voor.
 • De schuldbemiddelaar ontvangt jouw loon. Daarmee keert hij jouw leefgeld uit en betaalt hij jouw schulden af. In principe duurt een collectieve schuldenregeling maximaal 7 jaar. Wat tegen dan nog niet is terugbetaald, wordt meestal kwijtgescholden. Een aantal schulden zoals onderhoudsgelden en penale boeten kunnen wel niet kwijtgescholden worden.

Heb ik een advocaat nodig?

Een advocaat helpt je om een verzoekschrift op te stellen om een procedure van collectieve schuldenregeling voor de arbeidsrechtbank op te starten. Die weet namelijk hoe de procedure en de rechtbank in elkaar zitten.

Meestal stelt de rechtbank ook een advocaat aan als schuldbemiddelaar. Soms is dat een OCMW-vertegenwoordiger. Deze schuldbemiddelaar begeleidt je verder bij de afbetaling van jouw schulden volgens een afbetalingsplan.

Wordt het je teveel en zie je het allemaal niet helder met de vele papieren of begrijp je ze niet allemaal? Dan kan je altijd terecht bij jou in de buurt voor gratis juridisch advies.
Weet ook dat je in bepaalde gevallen een (volledig) gratis advocaat kan krijgen of heb je recht op bijstand. Dit is zeker interessant om even na te gaan.

Wat zijn de voordelen van collectieve schuldenregeling?

Een collectieve schuldenregeling biedt verschillende voordelen voor mensen die te maken hebben met structurele schulden:

 • Bescherming tegen schuldeisers: Zodra de regeling start, stoppen alle invorderingsacties van schuldeisers, waardoor je minder druk ervaart.
 • Vast leefgeld: Je krijgt een vast bedrag om van te leven, zodat je je basisbehoeften kunt blijven betalen.
 • Schuldkwijtschelding: Na afloop van de regeling, die maximaal zeven jaar duurt, kunnen je resterende schulden (met uitzondering van sommige zoals alimentatie en boetes) worden kwijtgescholden.
 • Begeleiding: Een schuldbemiddelaar helpt je gedurende het hele proces. Een advocaat kan hierbij extra ondersteuning bieden door je juridisch advies te geven en ervoor te zorgen dat je rechten worden gerespecteerd.

Hoe kan ik een collectieve schuldenregeling stopzetten?

Je kunt een collectieve schuldenregeling op verschillende manieren stopzetten:

 • Vrijwillig beëindigen: Als je financiële situatie verbetert, kun je met je advocaat de rechtbank vragen om de regeling te stoppen.
 • Niet voldoen aan de voorwaarden: Als je je niet aan het plan houdt, kunnen de schuldbemiddelaar of je schuldeisers de rechtbank vragen om de regeling te beëindigen. In dat geval blijven je schulden bestaan en is het meestal niet aan te raden, omdat je dan opnieuw geconfronteerd wordt met je schuldeisers en de druk die daarbij komt kijken.
 • Afkoopregeling: Soms kun je met behulp van een advocaat een afspraak maken met je schuldeisers om je schulden in één keer af te betalen en zo de regeling sneller te beëindigen.

Het is altijd slim om juridisch advies in te winnen bij een advocaat. Die kan je helpen om te bepalen wat de beste oplossing is voor jouw situatie en je begeleiden bij het hele proces.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?