Ga verder naar de inhoud
Auto

Ik heb een verkeersboete gekregen, wat nu ?

Een ongeval veroorzaken, een zware snelheidsovertreding, dronkenschap of alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, door het rood rijden, onverzekerd of zonder rijbewijs rijden … Het zijn allemaal verkeersinbreuken waarvoor je strafrechtelijk vervolgd kan worden voor de politierechtbank.

Vanaf het moment dat de politie een proces-verbaal opstelt van de feiten, wordt een strafonderzoek gevoerd. Het resultaat daarvan is dat de zaak zonder gevolg gerangschikt wordt (geseponeerd) of dat er strafrechtelijk vervolgd wordt.

Ofwel kan de overtreding geregeld worden door een eenvoudige minnelijke schikking en word je aangemaand een bedrag te betalen (boete), ofwel is het een verkeersovertreding waarvoor je voor de politierechter moet verschijnen. Je mag voor de rechter verzachtende omstandigheden aanhalen. Verzachtende omstandigheden zijn individuele omstandigheden waardoor een rechter een vorm van begrip kan opbrengen voor jouw overtreding. Je reed bijvoorbeeld te snel omdat jouw vrouw op het punt stond te bevallen.

Heb ik een advocaat nodig?

Als je gedagvaard wordt, kan je jezelf verdedigen of een beroep doen op een advocaat. Die laatste staat je bij voor de rechtbank met zijn specifieke kennis en ervaring. Jouw advocaat wijst op specifieke omstandigheden om de rechter (op juridische of feitelijke gronden) te overtuigen dat je geen, of toch geen volledige, schuld treft. En zelfs als je wel schuldig bent, kan een goede argumentatie een groot verschil betekenen voor de straf die je krijgt.

Als jouw advocaat verzachtende omstandigheden aantoont, dan kan een politierechter de wettelijk bepaalde geldboete verminderen. Jouw advocaat kan eventueel ook de intrekking van uw rijbewijs aanpassen, zodat je bijvoorbeeld tijdens de week nog steeds jouw wagen kan gebruiken om te gaan werken.

Een kleine tip: sluit een (al dan niet aanvullende) rechtsbijstandsverzekering af. De prijs van zo’n rechtsbijstandsverzekering is erg laag, maar het betaalt de kosten van een advocaat en eventuele deskundigen alsook de procedurekosten, waardoor je je daarover ook geen zorgen moet maken.

Wat is de politierechtbank?

Rechtbank

Politierechtbank

Meer lezen

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?