Ga verder naar de inhoud
Verkeer

Ik wil een boete betwisten, hoe doe ik dat?

Als je een onmiddellijke inning ontvangt en je gaat niet akkoord met de boete, dan heb je het recht om die betwisten. Het is mogelijk om een betwisting op feiten te argumenteren.

Het openbaar ministerie zal de betwisting aanvaarden of weigeren en beslissen of je de boete al dan niet moet betalen. Deze betwisting kan je op twee manieren doen: via de papieren post of digitaal.

  • Voor die laatste optie surf je naar de website van justitie aangeduid op de minnelijke schikking. Je moet inloggen op de website met een digitale sleutel (bijvoorbeeld je eID) en klikken op de rubriek 'Betwist uw boete'. Je kan er het formulier digitaal versturen (en er de feiten betwisten of de verzachtende omstandigheden (bv. overmacht) uitleggen – en eventuele bewijsstukken uploaden). Je kan dan zelf de status van je betwisting opvolgen via de knop “Geschiedenis” op de website.
  • Wil je het op papier doen, dan is het geldig als het formulier correct is ingevuld, ondertekend en opgestuurd naar het adres aangeduid op de minnelijke schikking. Je kunt er eventueel bewijsstukken ook bijvoegen.

Als het openbaar ministerie je betwisting aanvaardt, dan wordt het dossier als afgehandeld beschouwd en beëindigd.

Als het openbaar ministerie je betwisting weigert, dan ben je verplicht de boete te betalen. Als je ze niet betaalt, zal het openbaar ministerie de procedure verderzetten en riskeer je dus een verhoogde boete. Als je het dan nog niet betaalt, zal je gedagvaard worden voor de politierechtbank.

Heb ik een advocaat nodig?

Betaal je het bedrag van de minnelijke schikking niet of betwist je de overtreding, dan moet je voor de politierechter verschijnen. Aarzel niet om in dat geval raad en bijstand te vragen bij een advocaat om je te verdedigen. Die zal op een gestructureerde manier de feiten kunnen uitleggen en betwisten voor de rechter.

Check in dat geval zeker ook of je een rechtsbijstandsverzekering hebt. Dat kan in een afzonderlijke polis of als extra luik in uw autoverzekering. Dan kan het zijn dat de kosten voor jouw verdediging voor de rechter door een door jou gekozen advocaat gedekt zijn.

Hou er wel rekening mee dat als de politierechter jou veroordeelt, de geldboete vermenigvuldigd wordt met de wettelijke ‘opdeciemen’. Een boete van 50 euro wordt dan vermenigvuldigd met 8. Tel daar de gerechtskosten bij en het bedrag kan hoog oplopen. Denk dus goed na vooraleer je een boete dat eigenlijk al een minnelijke schikking is, aanvaardt of betwist.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?