Ga verder naar de inhoud
Overleg

Wat zijn mijn erfrechten als echtgenoot?

Je man of vrouw is overleden. Dit brengt een berg verdriet mee maar helaas ook heel wat papierwerk. Wat zijn jouw rechten nu?

Als langstlevende echtgenoot ben je een wettelijk beschermde erfgenaam. Dat betekent dat je steeds recht heb op een bepaald minimumdeel van de erfenis, namelijk de ‘reserve’.

Er zijn twee soorten reserves:

  1. De abstracte reserve, dat is het vruchtgebruik op de helft van de erfenis
  2. De concrete reserve, dat is het vruchtgebruik op de voornaamste gezinswoning en de erin aanwezige meubelen. Huurden jullie de woning samen? Dan gaat het om het recht om die huur verder te zetten.

De omvang van je erfrechten zijn verder afhankelijk van het stelsel waaronder jullie gehuwd waren en van de erfgenamen die nog in leven zijn en ook een deel van de erfenis krijgen.

Heb ik een advocaat nodig?

Een advocaat bezit de nodige expertise en ervaring om je te informeren over je erfrechten en je in elke concrete situatie te adviseren over bepaalde punten zoals bijvoorbeeld over het al dan niet ondernemen van stappen tegen de verdeling van een erfenis of de schending van je minimumdeel.

Wil je meer weten over erfrechten?

Situatie
Na het leven

Hoe is de verdeling van een erfenis?

De wet bepaalt wie erft. Afhankelijk van je burgerlijke status en je familiesituatie is het antwoord op deze vraag dus anders.

Meer lezen
Overleg
Situatie
Na het leven

Testament

Er zijn verschillende soorten, met elk hun voor- en nadelen. Essentieel is wel dat je het opneemt. Lees hier hoe je dat doet.

Meer lezen

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant

Co-ouderschap

Meer lezen

Ik wil scheiden

Meer lezen