Hoe kan ik een eigen zaak starten?
Heel veel hangt af van welke soort zaak je wil starten. Dat bepaalt welke stappen je moet nemen en waar de problemen kunnen gebeuren. Hoe kan je vlekkeloos van start gaan zodat je je op je toekomst kan richten?
Een eenmanszaak opstarten, kan eenvoudig en snel. Je schrijft je in bij de Kruispuntbank voor ondernemingen en vraagt een ondernemingsnummer en btw-nummer aan. Een minimumkapitaal is niet nodig en je moet geen statuten opstellen. In de meeste gevallen volstaat een vereenvoudigde boekhouding. De opbrengsten uit jouw zaak worden belast in je personenbelasting.
Als je een vennootschap opricht, dan moet je er rekening mee houden dat er verschillende vennootschapsvormen zijn met elk hun eigen kenmerken. Welke vorm je het beste kiest, hangt af van wat je precies wil doen. Wil je een vennootschap oprichten, dan moet je een financieel plan en statuten opstellen. Voor de NV blijft het minimumkapitaal van 61.500 euro behouden. Voor de BV is dat afgeschaft. Daarna schrijf je je in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en vraag je een ondernemingsnummer en btw-nummer aan.
Een vennootschap heeft dus meer administratieve en juridische verplichtingen dan een eenmanszaak. Zo is er meestal een uitgebreide boekhouding nodig en moet je meestal een jaarrekening neerleggen bij de Nationale Bank. De opbrengsten worden belast in de vennootschapsbelasting.
Heb ik een advocaat nodig?
Als je een eigen zaak start, is de eerste stap het kiezen van een juridische structuur. Die keuze hangt af van veel factoren: welke activiteit wil je uitoefenen, wat is jouw kapitaal, heb je zakenpartners? Een advocaat helpt je om de juiste keuze te maken die je toekomst open maar veilig stellen.
Een advocaat analyseert eerst jouw concrete situatie. Die begeleidt je bij de eerste keuze: start je een eenmanszaak of welke vennootschapsvorm past het best bij jou? Vervolgens helpt een advocaat bij de oprichting van jouw zaak of vennootschap. Een advocaat bezit ook de nodige expertise voor de opvolging op vennootschapsrechtelijk, fiscaal en sociaal vlak. Zo kan jij je concentreren op jouw kernactiviteit.
Een advocaat zorgt ook voor aangepaste statuten voor jouw vennootschap en kan zo veel problemen voorkomen. Denk aan bijzondere meerderheden voor belangrijke beslissingen, afspraken bij verkoop van aandelen, berekeningswijze van de waarde van de aandelen, conflictenregeling, … Ook bij een reorganisatie, overdracht op stopzetting helpt een advocaat jou verder.
Zoek een advocaat
Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?