Ga verder naar de inhoud
Kind

Kan je als kind een advocaat onder de arm nemen?

Ja, en dat is altijd gratis. Een advocaat beantwoordt jouw vragen of laat jouw stem horen in een rechtbank. Je hebt namelijk altijd als kind het recht om een duidelijke uitleg te krijgen over hoe alles werkt wat er in de rechtbank beslist is.

Zo kan een advocaat je begrijpelijk, bijvoorbeeld als je ouders scheiden, jouw mening vertellen aan de rechter en je in eenvoudige woorden uitleggen waarom een rechter heeft beslist dat je bij een van jouw ouders moet gaan wonen als je ouders scheiden. Of je advocaat kan jouw visie daarover aan de rechter vertellen.

Heb je iets misdaan en moet je voor de rechtbank verschijnen, dan zal een advocaat jou daar verdedigen. Als je bijvoorbeeld iets gestolen hebt, iets kapot hebt gemaakt of een ongeval hebt veroorzaakt, dan zal een advocaat jou verdedigen en je en de uiteindelijke beslissing van de rechter duidelijk uitleggen.

Ook wanneer je zelf slachtoffer bent, dan helpt een advocaat jou door jouw rechten te verdedigen.

Politie
Politie - Unsplash

Kan de politie mij als kind zomaar ondervragen?

Neen, dat mag niet. Je hebt tijdens een politieverhoor recht op een gratis advocaat.

Hoe kan ik als kind een advocaat vinden?

Je kunt vragen om een advocaat te krijgen van het "Bureau voor Juridische Bijstand."

Of je kan zelf rechtstreeks een advocaat contacteren. Op deze website kan je een advocaat vinden. Onderaan in de zoekbalk of bovenaan via de knop “zoek een advocaat” kan je op basis van verschillende elementen een advocaat vinden:

  • Locatie: als je daar de stad ingeeft waar je woont, dan vind je een advocaat bij jou in de buurt.
  • Thema: als je daar ingeeft waarom je een advocaat wil (zoals “scheiding” of “kinderrechten”), dan vind je een advocaat die zelf zegt daarin thuis te zijn.
  • Certificaten: als je hier ‘bijzondere opleiding jeugdrecht’ aanklikt, dan vind je een advocaat die een specifieke opleiding heeft gevolgd om kinderen te verdedigen. Maar ook alle andere advocaten kunnen je helpen.
Zoeken naar een advocaat
Zoeken naar een advocaat - Advocaat.be

Bijvoorbeeld: Zoek je een advocaat omdat de politie van Leuven je wil verhoren omdat je in een winkel iets gestolen hebt, dan geef je ‘Leuven’ in bij ‘locatie’ en ‘verhoor’ of ‘diefstal’ bij ‘thema’. Als je wil dat je advocaat de speciale opleiding heeft gehaald om je als kind te verdedigen, dan klik je bij certificaten ‘bijzondere opleiding jeugdrecht’ aan.

Wil je een advocaat een korte en/of eenvoudige vraag stellen, dan kan je als kind ook altijd terecht bij het ’Gratis Advocatenadvies’. Dat is een moeilijk woord om te zeggen dat advocaten een spreekuur hebben waar je bij jou in de buurt terecht kan. Op deze pagina vind je de beschikbare spreekuren van advocaten in jouw buurt.

iStock

Zal een advocaat mijn ouders op de hoogte brengen van ons gesprek?

Nee, een advocaat mag niet doorvertellen wat jullie besproken hebben. Enkel als jij dat wil, kan je advocaat jouw situatie op een goede manier vertellen aan je ouders, de rechter of aan wie je ook wil.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant

Co-ouderschap

Meer lezen

Ik wil scheiden

Meer lezen