Ga verder naar de inhoud
Gezin

Welke rechten heb ik als plusouder?

Als partner zie je je pluskind(eren) graag. Maar wat als het spaakt loopt met je partner? Moet je dan zomaar afscheid nemen van het kind waarvoor je elke dag boterhammen smeerde en een kus voor het slapengaan gaf?

Het is niet omdat je relatie met de ouder van kinderen tot een einde komt, dat je ook geen contact meer mag hebben met het kind zelf. Het kan zijn dat je graag voor hen gezorgd hebt en dat het als een gemis aanvoelt als ze plots uit je leven zouden moeten verdwijnen door een breuk met je partner.

In eerste instantie kan je met je (ex-)partner kijken naar hoe jullie de situatie zien. Meestal besluiten jullie niet op één dag tijd om uit mekaar te gaan. Neem dit thema dus zeker mee in het gesprek op. Veel hangt af van de omstandigheden: op welke manier gaan jullie uit elkaar, hoe is de band met het kind of de kinderen, hoelang waren jullie samen, wie deed wat in het gezin ... Erover praten, ook met het kind als die oud genoeg is, is dus zeker aan te raden!

Vinden jullie geen overeenkomst? Dan kan je ook altijd naar de rechtbank gaan. De familierechtbank kan beslissen dat je recht hebt op een zekere vorm van contact met een minderjarig kind. Als de rechter oordeelt dat jij en het kind inderdaad een bijzondere band hebben, dan zal die oordelen dat je recht hebt op contact. Die bijzondere band kan er zijn omdat je bijvoorbeeld actief voor het kind gezorgd hebt tijdens een lange relatie.

Heb ik een advocaat nodig?

Als plusouder ben je in ons land helaas bijna onzichtbaar. Er is, zowel tijdens de relatie als erna, weinig juridisch kader waarop je kan berusten. Het is dus geen eenvoudige zaak om je rechten in deze situatie af te dwingen.

Een advocaat kan je vanuit diens kennis en ervaring begeleiden in dit moeilijke proces. Die heeft daarbij de kennis en ervaring om deze procedure zo vlot als mogelijk te laten verlopen. Het is voor jou vaak al een (emotioneel) moeilijke periode. De advocaat leeft met je mee maar kent de wetten en weet waaraan je best bijzondere aandacht besteedt, zodat jouw belangen zo goed als mogelijk verdedigd worden.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?

Ook interessant

Co-ouderschap

Meer lezen

Ik wil scheiden

Meer lezen