Ga verder naar de inhoud

Moet ik voor elk probleem naar de rechtbank?

Nee, je moet niet voor elk probleem naar de rechtbank, integendeel. Er bestaan zoveel verschillende oplossingen waarbij de rechtbank vaak pas de laatste stap is.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je probleem op te lossen via bemiddeling. Een neutrale persoon helpt je dan om samen met de andere partij tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. Je voert via deze manier dus geen procedure voor de rechtbank. Afspraken leggen jullie samen vast op voorhand in een bemiddelingsovereenkomst en de kosten van de bemiddeling verdelen jullie tussen beide partijen .

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je probleem op te lossen via collaboratieve onderhandelingen. In tegenstelling tot de bemiddeling is er bij een collaboratieve onderhandeling geen neutrale derde persoon betrokken. De deelnemers aan de collaboratieve onderhandeling zijn de partijen en hun eigen collaboratieve advocaten.

Er kan in dit kader beroep worden gedaan op één of meer deskundigen om een neutraal en objectief verslag en advies te verlenen, maar dat vertrouwelijk advies is enkel en alleen bedoeld om de zoektocht naar een oplossing te vergemakkelijken. De deskundige kan in geen geval beslissen over het probleem of de oplossing.

Gesprek
Gesprek - De Klikfabrik

Heb ik hiervoor een advocaat nodig?

Een advocaat kan optreden als bemiddelaar. Dan helpt die jou om samen met de andere partij tot een minnelijke schikking te komen. Een advocaat heeft hier trouwens een opleiding voor gevolgd als die aangeeft dat die een erkend bemiddelaar is. Een onafhankelijke advocaat-bemiddelaar helpt dus jouw problemen op een professionele, vertrouwelijke en vrijwillige manier op te lossen.

Om de kwaliteit van de collaboratieve onderhandelingen te garanderen mogen alleen collaboratieve advocaten collaboratieve onderhandelingen voeren. Dat klinkt heel logisch. De collaboratieve advocaat is een advocaat die ingeschreven is op de lijst van collaboratieve advocaten die wordt bijgehouden door de ons als beroepsgroep. Een collaboratieve advocaat probeert samen met de collaboratieve advocaat van de andere partij om in alle transparantie ‘creatieve oplossingen’ te vinden en partijen tot een akkoord te brengen. Zij zijn hiervoor extra opgeleid.

Zoek hier jouw collaboratieve advocaat

Je kan tijdens je zoektocht aanduiden of je iemand zoekt die ook collaboratief kan en mag onderhandelen. Dit doe je door dit certificaat aan te duiden in de zoekfunctie.