Ga verder naar de inhoud
Lege portemonnee

Word je vergoed als de dader niet gekend is of geen geld heeft?

In bepaalde gevallen kan je als slachtoffer een aanvraag voor financiële hulp indienen bij het slachtofferfonds.

Ben je een slachtoffer van een opzettelijke gewelddaad maar is de dader onbekend of onvermogend? Dan kan je mogelijk een beroep doen op het slachtofferfonds, voluit het “Fonds tot hulp aan de slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en de occasionele redders”. Het slachtofferfonds is een solidariteitsfonds voor slachtoffers die geen vergoeding voor de geleden schade kunnen krijgen van de dader. De staat kan in dergelijke gevallen tussenkomen en doet dat met de bijdragen die veroordeelden verplicht aan het fonds moeten betalen.

De voornaamste voorwaarden zijn:

  • Je bent slachtoffer van een opzettelijke gewelddaad of een daad van terrorisme
  • Er moet sprake zijn van ernstige lichamelijke of psychische schade die het rechtstreeks gevolg is van het misdrijf.
  • Je hebt alle redelijke stappen gezet om de schade te verhalen op de eigenlijke dader. Een uitzondering is mogelijk als u kan aantonen dat de invordering te onzeker is, te lang zou duren of geen slaagkans heeft.

In bepaalde gevallen hoef je zelf geen rechtstreeks slachtoffer te zijn om beroep te doen op het slachtofferfonds. Ook nabestaanden, verwanten van vermiste personen en personen die schade hebben geleden door hulp te bieden aan een slachtoffer van een opzettelijke gewelddaad of aan een persoon wiens leven in gevaar was kunnen een aanvraag indienen.

Geduld is (helaas) een schone deugd. De wachttijd liep de afgelopen jaren op tot meer dan 2 jaar. Daarom kan je sinds februari 2023 gebruik maken van de versnelde procedure. In dat geval zal je (of jouw advocaat) niet gehoord worden maar verloopt de procedure volledig schriftelijk.

Heb ik een advocaat nodig?

Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je een verzoekschrift indienen bij de Commissie van het slachtofferfonds. Je kan dit zelf doen, maar een advocaat kan je hierin bijstaan met diens ervaring en kennis, zeker als je wil gehoord worden door de Commissie.

Dit vind je misschien ook interessant

Maatschappij
Situatie
Drugs en geweld

Ik ben slachtoffer van geweld, wat kan ik doen?

Geweld kan fysiek, seksueel, psychisch of economisch geweld zijn. Ook getuige zijn van geweld wordt beschouwd als een vorm van slachtofferschap.

Meer lezen
Antwerpen
Situatie
In het verkeer

Ik ben slachtoffer van een verkeersongeval, wat kan ik doen?

Als slachtoffer in het verkeer heb je ook je rechten. Daarom is het belangrijk om goed te documenteren en argumenteren wat er juist gebeurd is.

Meer lezen
Ongeval
Situatie
In het verkeer

Krijg ik schadevergoeding bij een verkeersongeval?

Als je slachtoffer bent van een verkeersongeval, dan heb je recht op een schadevergoeding. De aansprakelijke tegenpartij (of diens verzekeraar) vergoedt de schade die de persoon heeft veroorzaakt. Het gaat zowel om de materiële schade als de lichamelijke letsels die je opgelopen hebt. Deze schade wordt vastgesteld aan de hand van onafhankelijke expertises.

Meer lezen

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?