Relatie en gezin
Familie is belangrijk voor jou, en je wil alles voor hen doen. Maar relaties worden complexer en het traditionele gezin komt minder voor. Een advocaat helpt jou daarmee.
Successierechten: wat kost een erfenis?
Als je erft moet je op de erfenis belasting betalen, die de ‘erfbelasting’ wordt genoemd (vroegere ‘successierechten’). De erfbelasting wordt berekend op de waarde van de erfenis en verschilt van gewest tot gewest.
Schulden bij een erfenis
Een erfenis kan ook uit schulden bestaan en is dus zeker niet altijd een positief verhaal. Wat kan je dan doen?
Moet ik onderhoudsgeld betalen aan mijn ex-partner?
Meestal betaal je geen alimentatie aan je ex-partner, maar dit is niet altijd zo. Onder bepaalde omstandigheden ben je wel verplicht om onderhoudsgeld te betalen aan je ex-partner.
Kan ik een erfenis weigeren?
Het simpele antwoord is "ja", al hangen hier uiteraard gevolgen aan vast?
Ik wil samenwonen
Als jij en je partner ervoor kiezen samen te wonen, is het belangrijk je goed te informeren over de gevolgen. Er bestaan namelijk grote, juridische verschillen tussen de verschillende samenlevingsvormen.
Zoek een advocaat
Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?
Actuele topics
Prof. dr. Colman: "Kinderen 100% kunnen afschermen is een utopie"
Prof. dr. Charlotte Colman verraste met haar kinderboek "Wie zit in de gevangenis?", waarmee ze kinderen een eerste kijk geeft in de wereld van de criminologie. In dit interview belicht prof. dr. Colman waarom het informeren van kinderen op jonge leeftijd over recht en gerechtigheid van vitaal belang is. Haar boek slaat een brug tussen complexe thema's en kinderlijke nieuwsgierigheid: "Kinderen pikken dingen op, maar hebben gaten in hun kennis. Die gaten moeten we opvullen met neutrale informatie op maat van het kind, anders gaan ze zelf op zoek of vult hun verbeelding de leegtes in.". De opbrengst van 'Wie zit in de gevangenis?' gaat naar CAW Oost-Vlaanderen, ten voordele van kinderen van ouders in detentie.
Blijf vanaf nu op de hoogte van de voorlopige hechtenis van verdachte
Slachtoffer van een misdaad of wanbedrijf of als burgerlijke partij geregistreerd bent waarbij je fysiek of psychisch bent bedreigd of aangevallen? Dan heb je vanaf nu het recht op informatie over het verloop van de voorlopige hechtenis van de verdachte.
Telefoon van de politie voor een leugendetectortest? Dit moet weten
“Ben je bereid om een polygraaftest af te leggen?”. Kan en mag dat zomaar? En wat betekent dat?
Hoe werkt dat, een advocaat nemen?
Je bent altijd vrij om zelf een advocaat te kiezen. Vraag uiteraard wel steeds op voorhand aan jouw advocaat of die je bij jouw specifieke vragen kan helpen. Elke advocaat heeft namelijk zijn eigen kennis en ervaring.
Zit je in een andere situatie?
Drugs en geweld
Twee onderwerpen waar we liever van wegblijven, maar soms kom je toch in een situatie terecht waar je geconfronteerd wordt met deze zaken.
Financiële zaken
Geld maakt niet gelukkig, durft men al eens te beweren. Maar financiële zorgen wegen (zeer) zwaar. Ontdek wat je kan doen als je het moeilijk hebt.
In het verkeer
Je begeeft je dagelijks in het verkeer: voor je werk, om naar school te gaan, voor je hobby's,... Soms loopt het daar wel eens mis. Maar wat kan je dan doen?
Mijn huis
Eindelijk, jouw eigen stek! Heb je gekocht of verkoop, huur of verhuur je. Een woning moet een veilige thuishaven zijn, wat er ook gebeurt.
Na het leven
Wat je na jouw leven achterlaat, kan je makkelijk op voorhand regelen. Een advocaat staat jou en jouw dierbaren bij.
Ondernemen
Ondernemen betekent vaak je passie najagen en je dromen waarmaken. Maar er komt ook heel wat bij kijken. Een advocaat helpt jou bij elke stap.
Op het werk
In werkrelaties rijzen soms juridische vragen. Een advocaat staat jou bij en adviseert en bemiddelt waar nodig.
Op school
Een school is een inspirerende omgeving. Maar soms word je er geconfronteerd een moeilijke situatie. Ontdek wat je dan kan doen.