Ga verder naar de inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in en rond de advocatuur.

214 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 214 items op pagina 1 van de 36.
Persconferentie
31/05/24

Meerderheid verkiezingsprogramma’s bedreigt de rechtstaat

De rechtstaat staat regelmatig onder druk. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe politieke partijen de rechtstaat in de toekomst willen vormgeven. Advocaat.be heeft de verkiezingsprogramma's van de zeven Vlaamse politieke partijen die de afgelopen regeerperiode vertegenwoordigd zijn in het federaal parlement geanalyseerd. Een groep experts beoordeelde programmapunten zonder zij wisten welke partij welk punt had opgesteld. Na een individuele evaluatie door elke expert kwamen ze samen tot een consensus over welke voorstellen de rechtstaat versterken, mogelijk bedreigen of daadwerkelijk aantasten.

Meer lezen
24/05/24

Waag je kans op de Scriptieprijs en win €2.500!

Heb jij het afgelopen jaar je hart en ziel in jouw bachelor- of masterproef gestoken? Was jouw scriptie gewijd aan de advocatuur, of heb je de organisatie en werking van justitie grondig onderzocht? Dan heb je nu de unieke kans om je inspanningen te laten belonen!

Meer lezen
2/04/24

Prof. dr. Colman: "Kinderen 100% kunnen afschermen is een utopie"

Prof. dr. Charlotte Colman verraste met haar kinderboek "Wie zit in de gevangenis?", waarmee ze kinderen een eerste kijk geeft in de wereld van de criminologie. In dit interview belicht prof. dr. Colman waarom het informeren van kinderen op jonge leeftijd over recht en gerechtigheid van vitaal belang is. Haar boek slaat een brug tussen complexe thema's en kinderlijke nieuwsgierigheid: "Kinderen pikken dingen op, maar hebben gaten in hun kennis. Die gaten moeten we opvullen met neutrale informatie op maat van het kind, anders gaan ze zelf op zoek of vult hun verbeelding de leegtes in.". De opbrengst van 'Wie zit in de gevangenis?' gaat naar CAW Oost-Vlaanderen, ten voordele van kinderen van ouders in detentie.

Meer lezen
1/04/24

Blijf vanaf nu op de hoogte van de voorlopige hechtenis van verdachte

Slachtoffer van een misdaad of wanbedrijf of als burgerlijke partij geregistreerd bent waarbij je fysiek of psychisch bent bedreigd of aangevallen? Dan heb je vanaf nu het recht op informatie over het verloop van de voorlopige hechtenis van de verdachte.

Meer lezen
Gevangenis binnen
4/03/24

Advocaat.be roept op tot dringende en structurele actie tegen overbevolking in Belgische gevangenissen

In reactie op alarmerende cijfers over de overbevolking in Belgische gevangenissen, spreekt Advocaat.be zich uit tegen deze onaanvaardbare situatie. Het aantal gedetineerden blijft stijgen. Ondanks recente uitbreidingen van de capaciteit, is er nog steeds sprake van bijna 15 procent overbevolking. Het gaat hier om een gemiddeld cijfer. Dat wil zeggen dat er in bepaalde gevangenissen echt schrijnende toestanden zijn.

Meer lezen
Politie
22/02/24

Het Strafwetboek is hervormd : Wat betekent dit voor jou?

Het nieuwe Strafwetboek is goedgekeurd. Bij Advocaat.be begrijpen we dat deze veranderingen ingrijpend zijn, en we willen je duidelijk uitleggen wat dit betekent voor jou als rechtzoekende.

Meer lezen

Op zoek naar praktische antwoorden over een advocaat?

Praktisch

Wat kost een advocaat?

Een advocaat ontvangt een ereloon, aangevuld met een vergoeding voor gemaakte kosten. Maak daarom op voorhand goede afspraken met jouw advocaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Meer lezen
Advocaten in rechtbank Leuven
Praktisch

Wat doet een advocaat?

Adviseren, bemiddelen, onderhandelen en verdedigen. Een advocaat kan je op verschillende manieren helpen. Zowel binnen als buiten een rechtbank.

Meer lezen
Advocaat met cliënten
Praktisch

Wat is een advocaat?

Een advocaat staat je bij met raad en daad. Doorheen de verschillende fases van jouw leven kan je in aanraking komen met justitie. Een advocaat begeleidt je dan doorheen het juridische kluwen. Ook als je ondernemer bent, is advies en bijstand van een advocaat geen overbodige luxe.

Meer lezen

Zoek een advocaat

Vind meteen een advocaat die bij jou past.