Nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in en rond de advocatuur.
Advocaat Caroline Daniels en Growfunding: maatschappelijk engagement met een glimlach
Waar positieve impact en gemeenschapsbetrokkenheid bloeien: mr. Caroline Daniels vindt maatschappelijk engagement belangrijk. Ontdek hier waarom.
Een advocaat met passie voor vreemdelingenrecht helpt een vzw voor vluchtelingen
Marileen Vandenberghe is in de advocatuur een laatbloeier. Ze heeft eerst 20 jaar in de gezondheidszorg gewerkt en daarna nog 17 jaar in de natuur-, milieu- en ruimtelijke ordeningssector. Op latere leeftijd begon ze dan rechten te studeren en nu is ze als advocaat verbonden aan de balie van Antwerpen. Tijdens haar rechtenstudies raakte ze gefascineerd door vreemdelingenrecht en zo kwam ze als vrijwilliger terecht bij de vzw Bij Ons Thuis, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de opvang, begeleiding en ondersteuning van migranten en vluchtelingen in Aarschot en het Hageland.
Oud-winnaars van de Scriptieprijs getuigen
De OVB scriptieprijs werd in 2007 in het leven geroepen, de prijs heette toen nog de OVB-studentenprijs. We praten met 3 oud-winnaars, zij vertellen wat het voor hen betekende om de prijs te winnen.
Ik moet naar de gevangenis. Wat nu?
We pleiten voor een evenwichtig wetsontwerp rond bewindvoering
Advocaat.be maakt zich zorgen over een voorgesteld wetsontwerp over bewindvoering. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft dit voorstel gedaan om een kleine groep nalatige, buitensporige en frauduleuze bewindvoerders aan te pakken. Hoewel we begrijpen dat het wetsontwerp misbruiken wil stoppen, hebben we een paar zorgen.
College van procureurs-generaal bevestigt: de politie mag je niet aan de telefoon vragen om deel te nemen aan een leugendetectortest
Een tijd geleden kregen we te horen dat de politie blijkbaar ook telefonisch aan verdachten vraagt om deel te nemen aan een leugendetectortest. Daar reageerden wij als Advocaat.be meteen kritisch op. Ook het antwoord van het College van procureurs-generaal is nu duidelijk: dat kan niet via telefoon.
Op zoek naar praktische antwoorden over een advocaat?
Wat kost een advocaat?
Een advocaat ontvangt een ereloon, aangevuld met een vergoeding voor gemaakte kosten. Maak daarom op voorhand goede afspraken met jouw advocaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Wat doet een advocaat?
Adviseren, bemiddelen, onderhandelen en verdedigen. Een advocaat kan je op verschillende manieren helpen. Zowel binnen als buiten een rechtbank.
Wat is een advocaat?
Een advocaat staat je bij met raad en daad. Doorheen de verschillende fases van jouw leven kan je in aanraking komen met justitie. Een advocaat begeleidt je dan doorheen het juridische kluwen. Ook als je ondernemer bent, is advies en bijstand van een advocaat geen overbodige luxe.