Financiële zaken
Geld maakt niet gelukkig, durft men al eens te beweren. Maar financiële zorgen wegen (zeer) zwaar. Ontdek wat je kan doen als je het moeilijk hebt.
Wat kan ik doen bij het faillissement van een leverancier?
Je hebt net je bestelling gedaan maar nu blijft dat je leverancier niet kan leveren. Wat kan je dan doen?
Hoe kan ik een factuur betwisten?
Veel problemen kan je al op voorhand vermijden door te werken met een offerte of bestek. Maar helaas garandeert dat nog geen probleemloze factuur. Wat kan je doen als je niet akkoord gaat?
Hoe kan ik een contract verbreken?
Er bestaan verschillende manieren waarop een overeenkomst beëindigd kan worden. Maar welke de beste is voor jouw geval, hangt van vele factoren af. Waar moet je rekening mee houden?
Word je vergoed als de dader niet gekend is of geen geld heeft?
Je hebt een ongeval gehad, maar de dader is niet gekend. Word je dan vergoed? In bepaalde gevallen kan je als slachtoffer een aanvraag voor financiële hulp indienen bij het slachtofferfonds.
Wat is estate planning?
Estate planning is het voorbereidingsproces voor het beheer en de verdeling van iemands vermogen (zoals eigendommen, investeringen en persoonlijke bezittingen) na overlijden of bij onbekwaamheid.
Het doel is om ervoor te zorgen dat de bezittingen van een persoon worden verdeeld volgens diens wensen en op de meest efficiënte manier mogelijk.
Zoek een advocaat
Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?
Actuele topics
Wat betekent het federaal regeerakkoord voor de advocatuur en de rechtzoekende burger?
Op 31 januari 2025 werd het Federaal Regeerakkoord gepubliceerd. Dit omvangrijke document van 200 pagina’s schetst de beleidsplannen voor de regeerperiode 2025-2029 en bevat hervormingen binnen diverse bevoegdheidsdomeinen, waaronder justitie. Advocaat.be heeft het akkoord grondig geanalyseerd en reageerde met een nota op de voorstellen die impact hebben op de advocatuur en op de rechtsbescherming van burgers.
Tijdelijke maatregel: geen celstraf bij veroordeling onder vijf jaar
Door de overvolle gevangenissen is er besloten dat alleen mensen met een straf van meer dan vijf jaar voorlopig meteen naar de gevangenis moeten.
We pleiten voor een evenwichtig wetsontwerp rond bewindvoering
Advocaat.be maakt zich zorgen over een voorgesteld wetsontwerp over bewindvoering. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft dit voorstel gedaan om een kleine groep nalatige, buitensporige en frauduleuze bewindvoerders aan te pakken. Hoewel we begrijpen dat het wetsontwerp misbruiken wil stoppen, hebben we een paar zorgen.
Hoe werkt dat, een advocaat nemen?
Je bent altijd vrij om zelf een advocaat te kiezen. Vraag uiteraard wel steeds op voorhand aan jouw advocaat of die je bij jouw specifieke vragen kan helpen. Elke advocaat heeft namelijk zijn eigen kennis en ervaring.
Zit je in een andere situatie?
Drugs en geweld
Twee onderwerpen waar we liever van wegblijven, maar soms kom je toch in een situatie terecht waar je geconfronteerd wordt met deze zaken.
Na het leven
Wat je na jouw leven achterlaat, kan je makkelijk op voorhand regelen. Een advocaat staat jou en jouw dierbaren bij.
Op school
Een school is een inspirerende omgeving. Maar soms word je er geconfronteerd een moeilijke situatie. Ontdek wat je dan kan doen.
In het verkeer
Je begeeft je dagelijks in het verkeer: voor je werk, om naar school te gaan, voor je hobby's,... Soms loopt het daar wel eens mis. Maar wat kan je dan doen?
Ondernemen
Ondernemen betekent vaak je passie najagen en je dromen waarmaken. Maar er komt ook heel wat bij kijken. Een advocaat helpt jou bij elke stap.
Mijn huis
Eindelijk, jouw eigen stek! Heb je gekocht of verkoop, huur of verhuur je. Een woning moet een veilige thuishaven zijn, wat er ook gebeurt.
Op het werk
In werkrelaties rijzen soms juridische vragen. Een advocaat staat jou bij en adviseert en bemiddelt waar nodig.
Relatie en gezin
Familie is belangrijk voor jou, en je wil alles voor hen doen. Maar relaties worden complexer en het traditionele gezin komt minder voor. Een advocaat helpt jou daarmee.