Ga verder naar de inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in en rond de advocatuur.

13 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 13 items op pagina 2 van de 3.
Pleidooi
16/09/22

Het Brusselse assisenhof denkt 'outside the box' en speelt juridisch op veilig

Het Brusselse assisenhof heeft geoordeeld dat de beschuldigden op het proces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem niet in aparte glazen boxen mogen zitten. Volgens het hof schenden de huidige boxen de rechten van verdediging en maken ze een eerlijk proces onmogelijk, onder meer omdat de box een vlotte communicatie tussen cliënt en advocaat bemoeilijkt.

Meer lezen
Gevangenis binnen
7/09/22

Het is al 5 na 12 als u het ons vraagt!

Het jaarverslag van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen dat gisteren gepubliceerd werd toont nog maar eens aan dat de overbevolking in onze gevangenissen steeds zorgwekkender wordt.

Meer lezen
Gevangenis binnen
8/04/22

De gevangenissen in ons land: het is al 5 na 12 als u het ons vraagt!

Een rapport van de Raad van Europa toont nog maar eens aan dat de gevangenissen in ons land onder meer zeer slecht scoren als het op overbevolking aan komt. In de Terzake-reportage van vorige vrijdag klaagden gevangenen en penitentiair beambten nog hun nood over mensonwaardige toestanden in de Gentse gevangenis. Na het rapport van de Centrale Toezichtsraad van het gevangeniswezen trokken vakbonden van het gevangenispersoneel en gevangenisdirecteurs de voorbije maanden ook al aan de alarmbel over de overbevolking in de gevangenissen. Het is een oud zeer maar nu is het erger dan ooit.

Meer lezen
Vrouwe justitia op kantoor
7/04/22

De scheiding der machten, een basisbeginsel

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir heeft het zich gepermitteerd om een mening te tweeten over de strafmaat in het vonnis dat de Antwerpse rechtbank over dader Ben C. geveld heeft in een ophefmakende verkrachtingszaak.

Meer lezen
Ondervraging
7/04/22

Vertrouwelijk overleg bij de politie duldt geen pottenkijkers

U herinnert het zich ongetwijfeld: in mei vorig jaar kwam aan het licht dat de politiezone van Erpe-Mere vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en cliënten kon afluisteren. Daarover loopt er nog een onderzoek van het Comité P dat toezicht houdt op het werk van de politiediensten. Maar er is wel al een eerste rapport van het controleorgaan op de politionele informatie en daaruit blijkt al hoe sommige politie-eenheden omgaan met het vertrouwelijk overleg tussen een advocaat en zijn cliënt op het politiekantoor.

Meer lezen
Slachtoffer man
17/03/22

Advocaat.be reageert op ontwikkelingen in nieuw seksueel strafrecht n.a.v. het bericht in HLN van 17 maart 2022

Advocaat.be is tevreden dat het er vandaag in het parlement gestemd wordt over het nieuw seksueel strafrecht. Wij steunen de minister hierin.

Meer lezen

Op zoek naar praktische antwoorden over een advocaat?

Praktisch

Wat kost een advocaat?

Een advocaat ontvangt een ereloon, aangevuld met een vergoeding voor gemaakte kosten. Maak daarom op voorhand goede afspraken met jouw advocaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Meer lezen
Advocaten in rechtbank Leuven
Praktisch

Wat doet een advocaat?

Adviseren, bemiddelen, onderhandelen en verdedigen. Een advocaat kan je op verschillende manieren helpen. Zowel binnen als buiten een rechtbank.

Meer lezen
Advocaat met cliënten
Praktisch

Wat is een advocaat?

Een advocaat staat je bij met raad en daad. Doorheen de verschillende fases van jouw leven kan je in aanraking komen met justitie. Een advocaat begeleidt je dan doorheen het juridische kluwen. Ook als je ondernemer bent, is advies en bijstand van een advocaat geen overbodige luxe.

Meer lezen

Zoek een advocaat

Vind meteen een advocaat die bij jou past.